Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Oštećeni i srušeni panoi na Đurđevačkim pijescima još uvijek nisu popravljeni, Kolar: Mi sve saniramo, ali nesavjesni posjetitelji i dalje uništavaju

Srušeni i oštećeni panoi u Geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci i dalje nisu popravljeni.

Upozorio je na to naš čitatelj koji je i prije nešto više od mjesec i pol svojim objektivom zabilježio isto stanje.

– U tom razdoblju srušene i oštećene panoe vidjelo je oko 1.000 posjetitelja među kojima i članovi Udruge penzionera iz Bedekovčine, sudionici osnivačke skupštine Udruge Prijatelji đurđevačkih pijesaka, članovi Hrvatskog geološkog društva, a na Štefanje i više od 250 sudionika manifestacije “Landranja na Štefanje”. Koliko posjetitelja mora ovo vidjeti i koliko je dana potrebno da bi se podigli, popravili i ponovno postavili srušeni panoi te postavio koš za smeće u Geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci – zanima ga.

Odgovore smo potražili u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije koji upravljaju spomenutim rezervatom.

Ravnateljica Željka Kolar kazala nam je da su informacijske table i panoi koji su postavljeni na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci postavljeni sukladno Zakonu o zaštiti prirode i dopuštenju ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.

– Sukladno tom dopuštenju table koje su trenutno porušene postavljene su na područje rezervata na način da su samo ukopane u pijesak, a ne zabetonirane odnosno postavljene na betonsku podlogu. S obzirom na to da su postavljene na pješčano tlo i lokaciju koja nije ravna bez obzira na njihovo često uspravljanje i dizanje s tla, što je i učinjeno zadnjih mjesec dana nekoliko puta, i dublje ukopavanje te table nisu dovoljno stabilne da bi odoljele naletima u posljednje vrijeme jačeg vjetra te padalina uslijed kojih se ispire pješčana podloga na kojoj su one postavljene. Osim toga, a posebice zadnjih nekoliko godina svjedočimo konstantnom devastiranju postavljene infrastrukture na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci za koje je u više navrata bila tražena pomoć inspekcije i policije bez obzira na to je li se radilo samo informacijskim tablama i panoima ili promatračnici, odnosno vidikovcu koji je zbog devastacije i nemogućnosti daljnjeg popravka morao biti uklonjen – objasnila je.

Dodala je da dio te infrastrukture uništavaju nesavjesni posjetitelji.

– Oni u Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci dolaze bez da se najave Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kako je to navedeno na našoj službenoj internetskoj stranici koja im u tom slučaju daje uputu kako se ponašati u tom zaštićenom području ili ih po području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci vode neki “samozvani” vodiči i stručnjaci za to područje. U narednom periodu, a ako se dobije dopuštenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode, planira se učvršćivanje svih pa i spomenutih informacijskih tabli i panoa na betonsku podlogu za koje se pretpostavlja da će smanjiti da se one ruše zbog utjecaja vremenskih nepogoda, ali sigurno u cijelosti neće spriječiti njihovu devastaciju od strane nesavjesnih posjetitelja – zaključila je ravnateljica Kolar.

zatvori