Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Osnovnoj školi Đurđevac doniran AVD uređaj, ravnatelj Domišljanović: Učimo o važnosti svakog života

Osnovnoj školi Đurđevac doniran je AVD uređaj koji će biti dostupan i smješten u prostoru školske zgrade i za slučaj potrebe dostupan svim učenicima, zaposlenicima i građanima Đurđevca.

Poručili su to iz đurđevačke Gradske uprave i objasnili da je uređaj uoči božićnih blagdana donirala magistra farmacije Petra Štefanić Takač, inače ravnateljica Ljekarni Štefanić.

Štefanić Takač naglasila je da u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja.

– S obzirom na to da se 80 posto srčanih zastoja događa izvan bolnice, važno je da su automatski vanjski defibrilatori dostupni u što više ustanova te da je što više ljudi educirano za postupak oživljavanja koji se provodi korištenjem AVD uređaja. Riječ je o uređaju koji se koristi prilikom postupka oživljavanja kod iznenadnog zastoja srca – naglasila je.

Ravnatelj đurđevačke škole Danijel Domišljanović zahvalio je na vrijednoj donaciji.

– Učimo o važnosti svakog života, o tome kako jednostavne vještine prve pomoći i dostupnost automatskih vanjskih defibrilatora mogu biti ključni faktori u spašavanju života. Naša nada je da će ova donacija poslužiti ne samo kao fizički uređaj već i kao simbol zajedništva i brige – rekao je.

Spomenimo da je primopredaji donacije prisustvovala i ravnateljica Gradskoga društva Crvenog križa Đurđevac Sofija Paša, a kratku svečanost pripremili su učenici polaznici izvannastavne aktivnosti Crvenog križa

– Inače, automatski vanjski defibrilator jednostavan je prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen. Kako su na području grada registrirana svega dva uređaja, ova donacija zasigurno će dati doprinos u spašavanju ljudskih života – zaključili su u Gradu Đurđevcu.

zatvori