Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Općina Molve ove godine iz Programa za mlade izdvojila gotovo 68.000 eura, održano i druženje na kojem je načelnik uručio zaključke

U Molvama su se okupili mladi s područja općine koji su se javili i ostvarili pravo na povrat sredstava u sklopu Programa mjera za mlade na području Općine Molve.

Tako je mladim mještanima i obiteljima općinski načelnik Zdravko Ivančan svečano uručio zaključke o odobravanju sredstava po Programu mjera za mlade, a u Općini govore da je od brojnih subvencija ovo jedna od najviše korištenih jer je u posljednje četiri godine iz proračuna izdvojeno nešto više od 210.000 eura kojima se pomaže mladim osobama i mladim obiteljima u njihovom rješavanju stambenog pitanja.

– Ove godine iz Programa za mlade izdvojeno je 67.913,69 eura, a sredstva se raspodjeljuju za sufinanciranje adaptacija nekretnina mladih obitelji, na povrat poreza na nekretnine u 100-postotnom iznosu, na sufinanciranje komunalnih priključaka te na sufinanciranje kreditnih kamata za stjecanje nekretnine. Rezultati i uspješnost ove subvencije je vidljiva, vrtići su puni djece, a osim toga, Općina Molve redovito pomaže drugim različitim subvencijama kojima se potiče demografski rast i ciljevi pronatalitetne politike – objašnjavaju.

Općina tako 1.000 eura jednokratno dodjeljuje roditeljima s područja Molva za svako novorođeno dijete, sufinancira različite nastavne programe u Dječjem vrtiću Pčelica kao što je engleski jezik i vjeronauk, sufinancira se u 100-postotnom iznosu kupnja radnih bilježnica za osnovnu školu, kao i učenički izleti i ekskurzije. Za sve učenike srednje škole i studente s područja ove općine osigurana su sredstva pomoći koja im se svake godine dodjeljuju u obliku bespovratnih sredstava, a u 2023. godini svaki učenik ostvaruje 530 eura, dok svaki student ostvaruje bespovratnu pomoć u iznosu od 930 eura.

– U sklopu svečane dodjele zaključaka mladima predstavljena su dva nagrađena idejna rješenja za uređenje prostora i okoliša oko jezera Čingi Lingi za što je ove godine bio raspisan javni poziv. U sklopu javnog poziva Povjerenstvo za Javni poziv i Općinsko vijeće Općine Molve odabralo je dva najbolja idejna rješenja; prvu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojila je arhitektica Jelena Hajdinjak iz Zagreba, a drugu nagradu od 1.000 eura osvojila je arhitektica Ivana Banfić iz Svetog Ivana Žabno. Autorice su okupljenima prezentirale svoja idejna rješenja što su pohvalili općinski načelnik te direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik – zaključuju u Općini Molve.

zatvori