Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO: MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA Ljubić: Živimo na tolerantnom prostoru koji brine o svim građanima

U prostorima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica održano je predavanje “Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije”.

Iz Službe ureda župana navode kako je predavanje održano povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a organizirale su ga Koprivničko-križevačka županija i Županijska koordinacija za ljudska prava.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić održala je predavanje, a prisustvovali su i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Županijske Koordinacije za ljudska prava.

Predsjednik Ljubić uvodno je kazao kako javnopravna tijela u svojim svakodnevnim aktivnostima i procesima koje provode imaju obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava te suzbijanja diskriminacije.

– Koordinacija je provela anketu koja je poslana na ustanove, institucije te jedinice lokalne samouprave i rezultati koje smo dobili su ohrabrujući s obzirom na to da nisu zabilježene pritužbe, odnosno kršenja ljudskih prava što nam daje za pravo kazati da živimo na prostoru koji je tolerantan i brine o svim građanima – naglasio je.

Prigodnim riječima obratio se i župan Darko Koren koji je kazao da Županija u svojem radu svakodnevno čini sve kako bi se građanima osigurao jednak status i mogućnost za ostvarivanje prava.

– Ovo je iznimno važna tema za društvo i bez obzira na to što živimo na području koje ima manje problema po pitanju ljudskih prava naš je zadatak da barem zadržimo postojeće stanje, odnosno da ga učinimo još i boljim. Svjedočimo primjerima u nekim drugim sredinama koje imaju određene probleme, stoga je nužno imati svijest da su ljudska prava i njihovo poštivanje osnova svake uljuđene države i zajednice koju svi želimo – poručio je.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić osvrnula se na problematiku nedovoljnog poznavanja ljudskih prava te kako ih zaštiti, a naglasila je i važnost ranog uvođenja edukacija u škola.

Spomenimo kako su predavanju prisustvovali županijski pročelnici i pročelnice, predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, članovi i članice Županijske skupštine, predstavnici i predstavnice jedinica lokalne samouprave, ravnateljice i ravnatelji ustanova i škola te predstavnici pravosuđa i policije.

zatvori