Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Koprivničke vode slave 10. godišnjicu, Petras: Mala smo tvrtka za velike investicije, provedeni projekti vrijedni su oko 100 milijuna eura

Vodno gospodarstvo na području koprivničke Podravine traje više od 50 godina kao javna djelatnost, a sve je počelo još u 70-im godinama kada su dva bunara preuzeta od Podravke.

Kazao je tako direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras na konferenciji povodom 10. godišnjice osnivanja tvrtke. Dodao je i kako se mreža širila u sklopu djelatnosti Komunalca Koprivnica.

– Različiti modeli financiranja su tada bili, a u novije vrijeme uvedena je drugačija naknada iz koje su odrađivane investicije. Posljednjih 10-ak godina jako je dobra suradnja s Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvima tako da je širenje mreže bilo u visokom postotku iz nacionalnih izvora. Posljednje četiri godine tu su nam i EU komponente te imamo tri projekta koja su sufinancirana sredstvima Europske unije – navodi.

Sukladno zakonu iz 2013. godine vodne djelatnosti morale su se izdvojiti iz komunalnih poduzeća te su tako nastale Koprivničke vode.

– Tada je bilo 65 zaposlenih, a danas nas je 96. U pogledu tehničkih parametara tada je bilo 90 kilometara manje vodovodne mreže, dok smo danas na 620 kilometara. Na vodoopskrbi trenutno imamo 17.500 priključaka, odnosno 50.000 stanovnika opskrbljujemo pitkom vodom. Također, tu su i 52 kilometra nove kanalizacijske mreže što je napravljeno u zadnjih 10 godina pa smo sada na brojci od 304 kilometra – poručio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Direktor Petras prisjetio se i svih investicija koje su provedene.

– Sve to ukupno iznosi oko 17 milijuna eura, a tu nisu uključene EU investicije. “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica” je ujedno i najveći infrastrukturni projekt na ovom području koji nosi 68 milijuna eura, a kroz vrijednost investicije iznosit će oko 70 milijuna eura. Tu su još dva projekta, odnosno kanalizacija Velika Mučna te kanalizacija u Sokolovcu za koju se nadamo da će uskoro započeti radovi. Kad bi napravili rezime svih projekata koji su sufinancirani europskim sredstvima to bi iznosilo skoro 80 milijuna eura. Ako bismo tu dodali još neke provedene projekte i obnove sve bi iznosilo oko 100 milijuna eura u zadnjih 10 godina rada – istaknuo je.

Dodao je i kako prema broju ljudi tvrtka i nije tako velika, ali da je dokazano uspješna.

– Rekao bih da smo mala tvrtka za velike investicije. Također, smatram da je cijena priuštiva s obzirom na poslovanje i uslugu koju isporučujemo. Inflatorni uvjeti osjećaju se i na našem poslovanju, ali i dalje održavamo aktualnu cijenu – pojasnio je Petras i zahvalio cijelom timu koji nije velik, ali je jak i efikasan.

Prisutnima se obratio i koprivnički gradonačelnik te saborski zastupnik Mišel Jakšić koji je zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnom poslovanju u posljednjih 10 godina.

– Kad pričamo o Koprivnici kao o gradu visoko razvijene komunalne infrastrukture to možemo jednostavno dokazati i brojkama, a brojke Koprivničkih voda jasno pokazuju zašto je naša vodovodna tvrtka jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj. Gubitci u vodovodnoj mreži su ispod europskog nivoa, što mislim da je sjajan rezultat i pokazuje koliko imamo sjajan miks kvalitete ljudskih potencijala i ulaganja  – kazao je gradonačelnik.

Snimio Valentino Štefanek.

Skrenuo je pažnju i na Aglomeraciju te dodao da sve ide prema svom kraju.

– Taj najveći europski infrastrukturni projekt na području grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije bit će gotov prvi. Znamo svi koliko je rasprava bilo o tome da od naše Aglomeracije neće biti ništa te da će sve druge biti gotove prije naše, a sada su se stvari okrenule te apeliram na samo još malo strpljenja da ovaj posao za naredna desetljeća dovedemo do samog kraja – pojašnjava.

Kazao je i kako ga veseli vidjeti koliko se ulagalo i u okolicu Koprivnice.

– Proteklih sedam godina puno se radilo na području općina Peteranec, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Koprivnički Bregi, Gola, Rasinja i Sokolovac. Velik je to ponos samoj Koprivnici, ali i pokazuje da povjerenje koje dajemo Koprivničkim vodama ima smisla jer ne samo da su pokretač dobrih investicija i promjena, već su pokretač koji s infrastrukturom pokriva i naše okolne općine. To je pokazatelj da ste dobro odradili svoju zadaću – zaključio je.

zatvori