Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Jakov je počeo crtati s četiri godine, a danas svoje crteže koristi umjesto riječi kako bi predstavio vlastitu viziju svijeta

Jakov Knežević iz Virovitice dječak je s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma koji je počeo crtati s četiri godine, a danas ima više od 800 crteža kroz koje izražava emocije i viziju svoje okoline.

Njegov prvi crtež bio je sunce u pijesku koji je nacrtao s običnim drvenim štapićem i tada je sve počelo. Najčešći motivi njegovih crteža su igranje na pijesku, zmajevi, kule, ali i obiteljske situacije. Danas su njegovi crteži puni vedrih boja na kojima najčešće prikazuje oca, majku, brata te prijatelje iz škole.

– Iako crta sve i svašta, najčešće crta nas, svoje roditelje i to često u pozitivnim emocijama gdje preslikava kako doživljava nas i način na koji mu prenosimo emocije koje on stvara kroz crteže. Njegova majka i ja često smo kao anđeli čuvari u njegovim slikama. No, kad je nešto negativno, vrlo rado i to prenese na papir. Nije povučen u svoj svijet već želi dočarati sve što vidi i fascinantno je do kojeg detalja to može pokazati u svojim crtežima – rekao je njegov tata Josip Knežević.

Kako ističe, djeca u autističnom spektru trebaju podršku obitelji, ali i zajednice kako bi drugima mogli pružiti uvid u svoj svijet i tako širiti cjelokupnu svijest o poremećajima iz spektra autizma.

– Prvenstveno im treba podrška i nama roditeljima je najveće zadovoljstvo kada vidimo da su drugi uz njih, kada se primimo za ruke i idemo zajedno koliko možemo. Bitno je da širimo svijest o cijelom autističnom spektru kako bi nam taj svoj svijet, iz kojeg sigurno ponekad žele izaći, svi oni mogli pokazati, a to možemo jedino zajedno – ističe Josip.

Mama Vedrana pojasnila je kako njegovo crtanje nije došlo preko noći, nego je ono rezultat dugogodišnje borbe, njegovog truda i napora.

Nedavno je Jakov imao i svoju prvu samostalnu izložbu u Virovitici gdje je predstavio 36 radova nacrtanih olovkom u boji s ciljem podizanja svijesti za sve “Jakove” u Hrvatskoj.

– Njegovi crteži sve su bolji i uspješniji, a ovom smo izložbom javnosti željeli poručiti da je vrijeme za buđenje jer djeca u autističnom spektru imaju puno potencijala i brojne talente, samo treba vjerovati u njih jer je onda sve moguće. Ovom izložbom Jakov može biti primjer ne samo djeci, nego i nama odraslima. Crteži su njegov život i njegove riječi. Ponekad u crtežima pokazuje i situacije kada je neraspoložen ili loše, no većinom crta nasmijane likove i crteži su optimističnog karaktera što je nama kao roditeljima bitno jer pokazuje da je sretno dijete – govori Vedrana.

Trenutno je Jakov učenik četvrtog razreda osnovne škole redovitog programa s djelomičnom integracijom, a u slobodno vrijeme uživa u vožnji biciklom, biti u prirodi ili u vodi gdje se osjeća posve slobodno.

– Počeci su bili teški, ali uz svu odgovarajuću podršku i potporu učiteljica, on je danas vrlo uspješan u sadržajima koje je morao proći. On danas čita, piše, množi, dijeli, stvara svoje animacije, radi svoje slikovnice i vježbenice i smatram da crtanje nije ono na čemu će se on zaustaviti – zaključila je mama Vedrana.

Spomenimo kako Jakov odnedavno ima i svoju mrežnu stranicu na kojoj se mogu vidjeti njegovi crteži te doznati sve o njegovoj priči, borbi i napretku – od onih najtežih trenutaka pa sve do sada kada je Jakov ostvario sve ono na čemu je vrijedno radio.

zatvori