Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO: BURNA SJEDNICA Golubić prozvao župana da radi po špranci i nema novih ideja, Koren: Nisam ništa suštinski u raspravi Golubića uspio spoznati, to je predizborni nastup

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije prihvatili su izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu.

Prema dostupnim materijalima, ukupni prihodi i primici proračuna bili su planirani u iznosu od 114,9 milijuna eura, a predloženim izmjenama i dopunama došlo je do povećanja i sada prihodi i primici za 2023. godinu iznose 123,7 milijuna eura.

Prilikom obrazloženja ovih izmjena i dopuna proračuna, koprivničko-križevački župan Darko Koren uvodno je kazao kako je riječ o tehničkom dokumentu te pojasnio iz čega proizlazi navedeno povećanje.

– Naime, predloženo je povećanje od 8,8 milijuna eura koje proizlazi iz povećanja općih prihoda i primitaka, vlastitih prihoda, prihoda za posebne namjene, prihoda od pomoći, donacija i prihoda od prodaje imovine, dok se smanjenje odnosi na namjenske primitke. Kada je riječ o ukupnim rashodima i izdacima županijskog proračuna, oni su planirani u iznosu od 121,3 milijuna eura. Ovim rebalansom predlaže se njihovo ukupno povećanje za 8,7 milijuna eura pa oni sada iznose 130,1 milijun eura – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Također, u 2023. godini rebalansom planirano pokriće prenesenog manjka smanjuje se za 33.296 eura te se tako preneseni manjak povećava za isti iznos i planira se njegov prijenos u iznosu od 5,1 milijun eura. Budući da se od 1. siječnja 2024. godine osnivačka prava na Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek prenose na državu, stoga se planirani gubitak bolnice ne prenosi u naredno razdoblje proračuna.

Župan je obrazložio i da je u Upravnom odjelu za poslove županijske skupštine i pravne poslove predloženo povećanje u iznosu 18.620 eura i odnosi se na povećanje rashoda unutar programa Povjerenstva za ravnopravnost spolova u iznosu 510 eura. Povećanje je nastalo uslijed povećanja aktivnosti pa je nužno osigurati i pripadajuća potrebna sredstva.

Nadalje, u Službi ureda župana nema povećanja, već je došlo do preraspodjele sredstava unutar planiranih rashoda.

Povećanje je predloženo i u Upravnom odjelu za financije, proračun i javnu nabavu i to u iznosu od 88.150 eura. Naime, povećani su rashodi administracije i upravljanja, odnosno rashodi za zaposlene te otplatu kredita.

U Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu predloženo je ukupno povećanje od 32.840 eura. Za gospodarstvo povećanje iznosi 28.100 eura, kod regionalnog razvoja povećanje iznosi 58.900 eura, dok se za Razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije PORA-u predlaže smanjenje u iznosu od 26.060 eura koje se odnosi na usklađenje rashoda unutar projekta.

Također, u materijalima se navodi kako je kod Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti predloženo je povećanje u iznosu od 5,8 milijuna eura. Naime, potrebno je osigurati sredstva dostatna za sufinanciranje kredita liječnika te podmirenje troškova vezanih za ispraćaj i pogreb hrvatskih branitelja. Rashodi i izdaci povećani su kod Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek i to za 4,3 milijuna eura, a ovom povećanju najvećim dijelom doprinijelo je povećanje osnovice za obračun plaće u javnim službama i povećanje drugih materijalnih prava radnika.

U Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije rashodi i izdaci povećani su za 122.507 eura, a rebalansom je predviđena nabava neophodnih medicinskih uređaja. Kada je riječ o Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije rashodi i izdaci su povećani za milijun eura. Zbog povećanja plaća i materijalnih prava radnika povećani su rashodi i za Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i to u iznosu od 211.965 eura.

Na ovu točku dnevnog reda osvrnuo se čelnik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić.

– Nećemo podržati rebalans jer ga i inače nismo podržali, a i naglasili smo već kako nema jasan cilj razvoja naše županije. Imamo izvršnu vlast i Korena kao župana već dugo, no naša županija po većini parametara zaostaje za drugima. Naša je izvršna vlast kompatibilna s državnom pa me žalosti kada vidim da sredstva odlaze u neke susjedne županije. Volio bih i da se projekti poput projekta Sjever obistine, a želim i izvršnoj vlasti da u svojem mandatu provedu sve to do kraja. U strateškom planu bih volio i neke druge stvari vidjeti, a ne da mi moramo kroz amandmane govoriti što treba popraviti. Nadamo se da će iduće godine biti više razumijevanja. Ono što treba pohvaliti jest i povećanje troškova za povećanje materijalnih uvjeta različitih kadrova. Bojim se da kroz par godina nećemo moći naći kvalitetnu radnu snagu, a javna uprava će ostati na onima koji su pred penziju. Pa mislim da je to povećanje dobro. Na zadnjoj sjednici prihvatili smo proračun za 2024. godinu, a najjednostavnije je da se ne talasa i ne ide u nove vizije. Nažalost, ostat ćemo na začelju tablica i lista u tom smislu. Županiji dobro ide, jer 8,8 milijuna eura povećanja je puno novca, a to bi se mogli iskoristiti i u demografske mjere. Zašto županija ne bi dala naknadu za novorođenče i neka bude 500 eura. Pada nam broj stanovnika i djece te se ljudi iseljavaju pa idemo nešto napraviti. Župane radite po špranci i ne omogućavate razvoj, ukradite ideje ako ih nema – poručio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Članica Županijske skupštine Ana Marija Đurđ zatražila je odgovor od župana Korena kada je riječ o strategiji razvoja turizma.

– Još na 14. sjednici Županijske skupštine postavila sam pitanje o strategji razvoja turizma, ali rekli ste da ćete mi poslati izvješće. Ja to nisam dobila, a zanima me je li provedeno istraživanje tržišta jer rebalansom sredstva nisu umanjena, već ostaju ista – upitala je.

Snimio Valentino Štefanek.

Završeno se o svemu očitovao i župan Koren.

– Ne vidim potrebu za odgovaranjem na pitanja ili produljivanjem ove rasprave. Nisam ništa suštinski u raspravi Golubića uspio spoznati, više je to bio predizborni politički nastup. Sve što ste naveli nema veze s proračunom. Zaključio sam da ne iščitavate proračun na način kako bi to doličilo pročelniku upravnog odjela koji bi morao znati čitati proračun. Od tih 8,8 milijuna eura je samo 2,1 milijuna povećano s osnovom povećanja poreza, tako da su to netočni podaci. Nije točno da smo donijeli proračun jer vi ste bili protiv, a mi smo izložili za što će se sredstva koristiti pa se neću vraćati na to. Nemam ovdje previše toga za odgovoriti, dok ćemo gospođi Đurđ odgovoriti pisano do sljedeće sjednice – zaključio je župan.

Dodajmo kako su izmjene i dopune proračuna donesene uz 19 glasova za, osam glasova protiv te šest suzdržanih.

zatvori