Subota, 27. travnja 2024.

[DARIVANJE] Vrhunski sirevi s OPG-a Kišiček kušaju se diljem svijeta, a mi znamo tko će uživati u njihovim proizvodima

Obitelj Kišiček na svojem OPG-u u Ferdinandovcu bavi se stočarstvom i ratarstvom, a svi njihovi proizvodi su domaće recepture.

Ivan i Vesna Kišiček, te njihova dva sina vlasnici su imanja na kojem uzgajaju krave, junad i teliće. Od kravljeg mlijeka rade domaće vrhnje i razne sireve prema starinskim receptima koje je s vremenom Vesna doradila, dok ostalo mlijeko prodaju.

– Dio mlijeka prodajemo u mljekari, a dio sama prerađujem u svježi sir, vrhnje i razne kuhane sireve. Tako radimo kuhane polutvrde sireve s dodatkom soli, dodatkom vlasca, ljute sireve s crvenom paprikom, dimljene i nedimljene, prgice te novije od bučinih koštica i bučinog ulja koji su zasad svima najviše primamljivi – govori Vesna.

S OPG-om su počeli još 2003. godine, a danas njihov stariji sin ima i vlastiti OPG na kojem uzgaja ovce i magarce.

– Trenutno imamo oko 60 krava, telića i junadi, dok naš sin na svojem OPG-u ima 16 magaraca i više od 100 ovaca i janjaca. Kravlje mlijeko nam služi za sir, magareće mlijeko prodajemo, a ovce su tu za meso i daljnji rasplod. Inače o svemu brinemo samo nas četvero i nemamo druge radnike jer najbolje napravimo sami sve kako se spada. Osim toga, sve radimo na starinski način uz muzilice pa za svježi sir ostavljamo mlijeko da se samo ohladi, a za kuhane sireve stavljamo alkoholni ocat, nikada preparate. Htjeli smo biti sigurni i u zdravstvenu ispravnost naših sireva pa smo ih odnijeli i na analizu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar gdje smo dobili zeleno svjetlo – priča.

Svoje sireve prodaje kod kuće i na tržnici u Đurđevcu i Pitomači, ali i na raznim sajmovima gdje je dobila i medalje.

– Bilo je tu raznih sajmova, od onih u našoj županiji pa sve do Viroexpa ili Zagrebačkog velesajma. Posebno mi je u sjećanju moj prvi Gospodarski sajam sira u Grubišnom Polju 2019. godine kada sam za polutvrdi sir s dodatkom soli, polutvrdi sir s dodatkom soli i češnjaka te svježi sir dobila srebro, dok sam za vrhnje dobila broncu. Na tim sajmovima uglavnom prodamo sve do zadnjeg sira, iako nemamo više toliko mogućnosti ići na sajmove radi obaveza koje imamo na OPG-u – rekla je.

Sirevi obitelji Kišiček trenutno se kušaju u cijelom svijetu jer kako i sama govori, nema mjesta gdje njen sir nije bio.

– Potrebna bi mi bila karta svijeta i pribadače kako bih označila gdje moj sir nije bio jer ne znam niti nabrojati. Cijela Hrvatska, ali i Austrija, Njemačka, Švicarska pa čak i Francuska gdje je jedan voditelj farme na kojoj se proizvodi sir degustirao moj sir i rekao da je gotovo identičan francuskim sirevima što je ogromna pohvala. Općenito svi moji kupci se uvijek vraćaju, na sajmovima tko proba sir, kupi ga, a u Koprivnici me često zovu da dođem na tržnicu prodavati jer puno ljudi dolazi u Đurđevac kupiti moj sir pa mi je i to želja u budućnosti – rekla je.

Kada je u pitanju osmišljavanje recepata za sireve, Vesna to sve radi iz glave.

– Moj originalni recept za sir je od jedne bake, ali sam ga doradila kao i ostale recepte koje dobijem. Često mi se tuđi recepti ne sviđaju i onda radim i dorađujem sir dokle god mi se ne svidi jer to radim s voljom. Mijenjam stupanj vrelišta, gramažu sastojaka i omjere sve dok nisam zadovoljna i ne kažem “To je ono što hoću, da moj sir ima takav okus, izgled i strukturu”. Recept za sir s bučinim uljem i košticama je moje razmišljanje i tu svakako stavljam svoj potpis – govori Vesna.

Vesna ističe kako kvaliteta njezinih sireva opravdava i cijenu, a tajna te kvalitete je zapravo puno ljubavi i truda.

– Tko god je kupio sir, nije se žalio na cijenu. Proizvodnja nam ide, prodaja nam ide, a sve je to zbog kvalitete koja mora biti tu da bi sve funkcioniralo kako spada. Tajna je u dobrim kravama i brizi koju im dajemo, zbog čega dobivamo dobro mlijeko, a zatim to sve radimo s puno ljubavi jer dok se radi nešto što voliš, onda vrhunska kvaliteta i fini proizvod dolaze sami od sebe – objašnjava.

Osim ljubavi prema izradi dobrog sira, vrhnja i mlijeka Vesna i njena obitelj puno pažnje posvećuju svojim kravama, magarcima i ovcama, a zadržati visoku kvalitetu svih svojih proizvoda i zadovoljstvo kupaca najvažniji im je cilj.

– Nije svejedno odlazim li na posao da bih za nekoga radila sir, ili radim sir od svojih kravica koje obožavam. Sve svoje krave othranjujemo, ne kupujemo, kod nas su od rođenja u štali, svaku od njih znamo i zato je to posebno. Posebno mlijeko i poseban sir. Naravno, svi mi moramo i želimo zaraditi, ali tu je prvenstveno ljubav prema svim tim bićima s kojima provodimo svaki dan, od jutra do mraka, mazimo ih i pazimo. Smatram da nismo posebni i ne treba nas uzdizati, neka kupci šire svoje mišljenje, ali ljubav s kojom sve ovo radimo i domaći sastojci i proizvodi u kojima nema dodataka su ono što nas izdvaja i oko čega ćemo se uvijek truditi – da bude prirodno, fino i kvalitetno – zaključila je Vesna.

Dodajmo da proizvode možete naručiti na broj mobitela 091 621 8595.


Portal Drava.info i OPG Kišiček daruju dvoje čitatelja s po jednim poklon paketom domaćih proizvoda. Sretne dobitnice su Željka Tucković i Katarina Soldić, a upute smo vam poslali u inbox.

zatvori