Utorak, 1. listopada 2024.

10 GODINA FIUKA Salajec: Pripremili smo izložbu koju će upotpuniti i promocija knjižnice o našem Festivalu izvedbenih umjetnosti i kazališta

Ove je godine održan 10. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, a tim povodom održat će se zajednička izložba koja će predstaviti plakate i fotografije dizajnera i fotografa koji su kroz 10 godina pratili FIUK.

Rekla je to Andreja Salajec iz Udruge Mamuze koja je organizator ovog festivala i dodala da će se predstaviti četiri dizajnera – Mihovil Vargović, Andrija Večenaj, Petra Travinić i Dejan Halusek. Foto-kolaž s izvedbi pripremili su Marko Posavec, Kristina Ogrinec, Tina Antolić, Ema Matica, Kristijan Marić, Teodora Lukavski, Bojan Koštić, Krešo Puklavec i Petra Travinić.

Salajec je napomenula i kako će se uz otvorenje izložbe prigodno održati i promocija knjižice “FIUK – 10 godina” koja donosi tekstove praćene fotografijama i dokumentarnim podacima o festivalu, a njeno grafičko izdanje oblikovao je Dejan Halusek.

– FIUK je kulturna manifestacija koja se održava u Koprivnici od 2014. godine. Programskim konceptom FIUK okuplja mlade umjetnike, amaterska kazališta i organizacije nezavisne kulture čiji je fokus na aktualnim društvenim i kulturnim zbivanjima i istraživanju umjetničkih formi. Izvedbe se odvijaju na nekoliko lokacija u javnom prostoru grada, otvorenog i zatvorenog tipa, čime se otvara mogućnost istraživanja arhitektonski i urbanistički definiranog prostora te privremene izmjene njegovog značenja i namjene. Tako i festival sam predstavlja svojevrstan eksperiment: kroz umjetnička ostvarenja koja prikazuje na neobičnim i često neočekivanim scenama, FIUK vraća kazalište, ples i glazbu u život prolaznika i putnika namjernika i u kontekst svakodnevice na koju ta djela zapravo i reagiraju – podsjetila je Salajec.

Spomenimo da će se otvorenje održati u Kulturno kreativnom centru Pixel u četvrtak s početkom u 19 sati.

Slušaj uživo
zatvori