Utorak, 30. travnja 2024.

Župan Koren ugostio orače: Već je postalo tradicionalno da ostvarujete sjajne rezultate po kojima smo vodeći u Hrvatskoj

Povodom uspjeha koje su ostvarili Svjetskom i Državnom natjecanju orača župan Darko Koren ugostio je članove Udruge orača Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, na Državnom natjecanju Josip Martinović osvojio je prvo mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, a Matija Konjačić, učenik Srednje gospodarske škole Križevci koji je sudjelovao po prvi put bio je četvrti u kategoriji pluga ravnjaka. Na Svjetskom natjecanju u Latviji Saša Višak osvojio je 14. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a Josip Martinović 16. u premetnjacima.

– Već je postalo tradicionalno da ostvarujete sjajne rezultate po kojima smo vodeći u Hrvatskoj, a dokazali ste se i na svjetskoj razini. Osim natjecanja, ova disciplina ima i ulogu promocije poljoprivrede kao grane gospodarstva te služi kao motivacija za mlade. Kao što vidimo, postoji interes među mladima što je garancija da će se ovakvi uspjesi nastaviti i dalje – rekao je Koren.

Predsjednik udruge Darko Novotni kazao je kako je čast biti predsjednik udruge ovoliko talentiranih orača koji postižu vrhunske rezultate.

– Naši su uspjesi započeli 2015. godine kada smo počeli osvajati prva mjesta te se nastavilo idućih godina. Imamo najviše županijskih natjecanja u Hrvatskoj i najviše uspjeha na državnim natjecanjima. Na svjetskim natjecanjima Saša je sudjelovao četiri puta, a ove su nas godine iznenadili loši vremenski uvjeti – istaknuo je.

Spomenimo kako je županijska Udruga orača osnovana 2007. godine, imaju 64 članova, a cilj je promicanje natjecanja u oranju te edukacija poljoprivrednika u obradi tla.

zatvori