Subota, 15. lipnja 2024.

Vlada donijela program kojim će se podupirati poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom pšenice, ječma, zobi, uljane repice…

Vlada Republike Hrvatske je na 262. sjednici održanoj jučer donijela Odluku o Programu potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva vrijednog nešto više od 10 milijuna eura.

Navedeni Program predlaže se temeljem Zakona o poljoprivredi i provedbene Uredbe Europske komisije iz srpnja ove godine kojom je Hrvatskoj dodijeljeno 3,37 milijuna eura, dok se preostali iznos od 6,74 milijuna eura planira u okviru nacionalnih sredstava, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Uslijed utjecaja klimatskih promjena, geopolitičkih kretanja te zbog tržišnih poteškoća, ali i slijedom činjenice da su ove godine najviše pretrpjele ozime kulture, programom će se poduprijeti proizvođači u sektoru ratarstva koji se bave proizvodnjom pšenice, ječma, zobi, tritikale, raža, uljane repice i pira, kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj – objasnili su.

Spomenimo da je za potporu je prihvatljivo prvih 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima korisnik potpore uzgaja pšenicu i/ili ječam, i/ili zob, i/ili tritikale, i/ili pir, i/ili raž, i/ili uljanu repicu u aktualnoj godini, čime će biti obuhvaćeno gotovo 95 posto proizvođača. Potpora iznosi najviše 135 eura po hektru za površine prihvatljive za potporu.

zatvori