Nedjelja, 19. svibnja 2024.

U središtu grada Koprivničanci će se moći educirati o prijetnjama i neočekivanim situacijama te naučiti kako dati svoj doprinos u smanjenju rizika

Na Zrinskom trgu u Koprivnici u ponedjeljak će se održati prezentacija edukacijskih modela simulacije prirodnih katastrofa – poplave, potresa i erozije.

Prezentacija će početi u devet sati, a organizira ju Služba civilne zaštite Koprivnica uz podršku Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”, poručili su iz Službe ureda župana.

Na Zrinskom trgu građani i osnovnoškolci tako će do 12 sati imati prilike upoznati se s prijetnjama i neočekivanim situacijama te naučiti kako da i sami doprinesu smanjenju rizika od katastrofa.

– Nedavni događaji u Hrvatskoj, potresi, orkanski udari bure te poplave koje su pogodile i našu županiju, sve učestaliji i intenzivniji šumski požari, ukazuju na nedostatke reaktivnog djelovanja te sve više naglašavaju potrebu za smanjenjem rizika od katastrofa kroz odgovorno planiranje, odnosno prepoznavanje smanjenja rizika od katastrofa kao važne sastavnice održivog razvoja. Velike nesreće i katastrofe povezane su s prirodnim i različitim tehničko-tehnološkim pojavama i procesima te predstavljaju veliko društveno, ekonomsko i gospodarsko opterećenje. Za potrebe smanjenja rizika od katastrofa i odgovarajuće reakcije u trenutku katastrofe od iznimne je važnosti educirati javnost o načinima smanjenja rizika od katastrofa odnosno načinima prilagodbe i ublažavanja posljedica – zaključili su.

zatvori