Subota, 4. svibnja 2024.

U pripremi akcije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na okruglom stolu sudjelovat će i Jelena Veljača

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” u Koprivnici će se u nadolazećim danima održati razne akcije.

Rečeno je to na nedavno održanoj sjednici Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je vodila voditeljica tima Maja Gregurović, poručili su iz Službe ureda župana.

Gregurović je tako govorila o brojnim edukacijama u kojima sudjeluje, a iz kojih je vidljivo koliko je prisutna problematika nasilja. Zamjenica voditeljice Marina Švagelj Jažić spomenula je kako će Udruga Hera obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja 27. studenoga u Koprivnici ispred Gradske tržnice te je pozvala sve članove tima koji mogu sudjelovati da joj se pridruže. Također će se 26. studenoga u Kinu Velebit s početkom u 18 sati održati projekcija filma pod nazivom “Samo kad se smijem”, a nakon toga je predviđen okrugli stol na kojem će gošće biti Jelena Veljača, Marina Švagelj Jažić i Silvija Čavić.

Uime Obiteljskog centra članica Silvija Čavić istaknula je kako u suradnji s članicom Ružom Evačić iz koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek planiraju organizirati edukativno predavanje namijenjeno stručnim djelatnici škola s kojima bi se raspravljalo o problematici nasilja.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako Županija podržava ovaj tim, ali i ostala povjerenstva.

Izvor: kckzz.hr

– Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode. Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja – istaknuli su u Službi ureda župana.

Kada je pak riječ o kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, to je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, godišnjicu Montrealskog masakra i Međunarodni dan ljudskih prava s kojim i završava kampanja.

zatvori