Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

U đurđevačkoj knjižnici održano natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića, sudjelovalo je 13 učenika

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održano je 17. natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića, a riječ je o tradiciji obilježavanja važnog podravskog pjesnika.

Sve se održalo u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Đurđevcu, Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva i Gradske knjižnice Đurđevac. Tim povodom prisutnima se uime organizatora obratio profesor Zdravko Seleš istaknuvši značaj književnika Frana Galovića u hrvatskoj književnosti.

– Galović je značajan po svojoj posebnoj podravskoj atmosferi. Zbirku poezije “Z mojih bregov” stvarao je 1913. i 1914. godine u goricama nedaleko Koprivnice kada je već bio profesor književnosti te je živio i radio u Zagrebu. Na ljetni odmor dolazio je u svoj zavičaj te ga je ponijela atmosfera u kojoj je uživao u mladosti i djetinjstvu. Ta njegova ljubav koju je imao prema svom zavičaju dobro se vidi u tim pjesmama koje imaju određeni japanski doživljaj prirode. Proljetne pjesme počinju cvatnjom i oduševljenjem za prirodu koja se budi – kazao je.

Zatim su uslijedile recitacije na kojima je 13 učenika đurđevačke gimnazije krasnoslovilo poeziju Frana Galovića.

Dodajmo kako su nakon glasanja publike proglašeni pobjednici pa je tako prvo mjesto pripalo Marku Dautancu, drugo mjesto osvojila je Anamarija Barberic, dok je treća bila Nika Ivandija.

Foto: Silvija Zidar
Foto: Silvija Zidar
zatvori