Utorak, 7. svibnja 2024.

Projekcija filma ‘Samo kad se smijem’ u kinu Velebit, redateljica Juranić: Došlo je vrijeme da pričamo o obiteljskom nasilju, patrijarhatu, mizoginiji i femicidu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Pučko otvoreno učilište Koprivnica pridružit će se obilježavanju besplatnom projekcijom filma “Samo kad se smijem”, gostovanjem filmske ekipe te okruglim stolom.

Naime, sve će se održati u kinu Velebit u nedjelju pa je tako projekcija filma zakazana za 18 sati, dok će se okrugli stol održati u 19:15.

Redateljica filma Vanja Juranić pojasnila nam je radnju filma te nas je upoznala s glavnim likovima.

– Glavni likovi su mlada žena, supruga i majka Tina te njen suprug Frane. Tinu glumi Tihana Lazović, dok Franu igra Slavko Sobin. Izvana je to jedna idilična obitelj, no dok malo zagrebemo ispod površine vidimo što se nalazi između četiri zida. Ona je kao i većina žena u današnjem svijetu potlačena te se od nje očekuje da brine o drugima i zaboravi svoje snove i očekivanja. U trenutku kad krene u smjeru da se izbori za sebe te traži svoju neovisnost počinju sabotaže njezinog supruga pa onda i jedan tragičan događaj koji potpuno promijeni njihove živote – ističe.

Dodaje i kako su se glavni glumci u svojim ulogama snašli dobro, a Juranić je zadovoljna i finalnim “proizvodom”.

– Sretna sam kako smo napravili cijeli film te načinom na koji su utjelovili likove. Prva verzija scenarija bila je prije 10 godina tako da je to jedan dugogodišnji proces, kao i s glumcima. S Tihanom sam bila u ranijoj fazi u kontaktu i puno smo razgovarale o ulozi i filmu. Mislim da i te pripreme utječu na način na koji film na kraju ispadne – rekla je.

Sama priča inspirirana je stvarnim događajima, ali ne postoje konkretno određene osobe na kojima se temelje likovi.

– U liku Tine ima i mene te mojih bliskih prijateljica, tako da inspiracija nije samo jedna osoba. Nadalje, riječ je o nekoliko događaja o kojima sam čitala kroz medije tijekom pisanja scenarija. To su sve bile žene koje su bile prisiljene upotrijebiti silu da zaštite vlastiti život. Jedan od takvih slučajeva bio je i Ane Magaš – pojašnjava.

Juranić je prije 10 godina krenula u pisanje scenarija, ali tada nije razmišljala o široj raspravi i problematici obiteljskog nasilja. Cilj je bio, kako nam kaže, dokazati nepravdu.

– Bila sam ljuta i frustrirana svim tim presudama koje su bile pune mizoginih komentara te su dolazile iz dubokog patrijarhalnog uvjerenja. Bilo mi je važno dokazati tu nepravdu, iako to možda zvuči utopistički htjela sam dokazati da to ne može biti tako. Tu sam ljutnju s vremenom kanalizirala u dobrom smjeru pa se sve kasnije iskristaliziralo. Došlo je vrijeme da pričamo o obiteljskom nasilju, patrijarhatu, mizoginiji, femicidu, no najviše zapravo o privatnom nasilju i privatnom patrijarhatu – kazala je te dodala kako se sve to godinama stavlja po strani te da je važno otvoreno pričati o navedenim temama.

Kako će se nakon projekcije filma održati okrugli stol, Juranić poručuje da se nada kako će što veći broj gledatelja ostati i sudjelovati jer se uvijek može naučiti nešto novo.

– Pozivam sve one koji će doći pogledati film da ostanu jer je to korisno za sve nas. Koliko god mislimo da znamo sve na ovu temu uvijek se može naučiti nešto novo ili nas može osnažiti da izađemo iz nekog odnosa koji je nasilnički u bilo kojem obliku – zaključila je.

Glumica Tihana Lazović za svoju je ulogu Tine osvojila i nagradu za najbolju žensku ulogu na 70. Pulskom filmskom festivalu, a kako i sama kaže, odabrala je raditi projekte koji su društveno angažirani.

– Nemam ništa protiv komedija, ali smatram da je zadaća umjetnika otvarati dijaloge i ne okretati glavu od tih tema. Jedna od njih je naravno nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Zapravo sam vrlo sretna jer osjećam da je velik interes za film što dokazuje da ljudi imaju potrebu pričati o tim temama – dodaje.

Iskustvo snimanja filma koji se bavi osjetljivim temama za nju je bilo potresno, a u svemu je bio važan proces.

– Mi smo se procesu potpuno posvetili te smo pomalo i štreberi. Naoružali smo se znanjem, podacima i odgovornošću jer ipak sam glumila ženu koja je zlostavljana. Bilo mi je važno da svoju Tinu ne prikažem isključivo kao žrtvu jer to nije njen identitet, već je ona toliko puno toga – kazala je Tihana.

Kako i zašto je film nastao, kako se odvijalo snimanje i druge detalje otkrit će redateljica filma Vanja Juranić i glavna glumica Tihana Lazović koje će biti i sudionice okruglog stola na temu nasilja nad ženama uz Maju Gregurović iz Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke, Marinu Švagelj Jažić iz Udruge HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava te Silviju Čavić iz Obiteljskog centra Koprivnica.

zatvori