Nedjelja, 5. svibnja 2024.

PRIZNANJE ZA FUNK Košćak: Govorili su nam ‘Tu se deca nekaj igraju’, a evo nas, napravili smo konkretne stvari i ova nagrada nam je motivacija za dalje

Forumu udruga nezavisne kulture – FUNK dodijeljena je Plaketa Grada Koprivnice kada je riječ o iznimnim zaslugama u području razvoja kulture u gradu Koprivnici.

Predsjednik FUNK-a Denis Košćak istaknuo je kako se dugogodišnji trud isplatio.

– Dobar je to moment dobivanja Plakete Grada Koprivnice jer je to potvrda da sve što radimo iz godine u godinu i što prijavljujemo vrijedi te da je došlo na plodno tlo. A, naravno radi se i o dobroj isprepletenosti udruga i institucija javne vlasti – kazao je.

Da FUNK okuplja i potiče ljude na različite načine pokazuje i to da su trenutno aktivne četiri udruge.

– To su AK Galerija, Kopriva, Mamuze i Rocklive, s time da određene programe rade i pojedinci te organizacije koje koriste prostor. Njih ima više, ali ove četiri udruge na neki način kreiraju put kojim će se FUNK razvijati – navodi.

Priča oko FUNK-a je započela davno, a Košćak pojašnjava kako je sve bilo spontano.

– Što se mene tiče priča je počela još prije 20 godina, ali ideja je postojala još i puno prije toga. Naime, sve je bilo spontano, udruge su se počele nalaziti u istim prostorima te kombinirati neke svoje programe na istim mjestima i tu se nekako pojavila ideja da bismo se zajedničkim snagama trebali zalagati za dobivanje takvog prostora. U startu smo znali da će to morati biti zajednička organizacija, odnosno osnivanje udruge. Sve ostalo je bio plod rada i puta prema tome da se prostor dobije i da ga se stavi u funkciju u kojoj je trenutno – rekao je.

Poručio je i kako FUNK ima velik značaj ne samo za udruge, već i za građane Koprivnice.

– To je realizacija neke ideje koju smo imali – prostor u kojem udruge mogu realizirati svoje programe, ali mislim da je generalno puno veća vrijednost za građane Koprivnice. To je mjesto gdje se poglavito mogu odazivati mladi te razvijati kulturne afinitete u bilo kojem smjeru. Svatko može pronaći nešto za sebe od koncerata do likovnih radionica – navodi.

Iako je balansiranje između papirologije i osobnih afiniteta teško, Košćak ističe da su svjesni da papirologija jednostavno mora biti tu.

– S time smo se pomirilo odavno. Taj dio radimo i dosta je važan jer nam omogućava sredstva s kojima onda možemo funkcionirati, a nakon toga sve ostale programe radimo s guštom i kada je ta nekakva financijska situacija dobra, onda znamo da imamo dovoljno sredstava za neke naše želje, ali i želje publike. U tom trenutku kada se sve realizira zaboravimo na papirologiju s kojom se bavimo i koja nam ponekad zadaje glavobolje – kazao je.

Upravo zato je dobivanje Plakete još veća čast, iako nisu smatrali da će ju dobiti.

– Nismo mislili da bi se to moglo dogoditi, iako smatramo da sve što radimo zaslužuje to. Ali ne znam, uvijek se na tu kulturu malo po strani gleda. Sjećam se jednog komentara od prije par godine koji je glasio “Ah tu se deca nekaj igraju”, ali evo, mi više nismo djeca, napravili smo neke konkretne stvari i zahvalni smo te nam je ovo motivacija za dalje – zaključio je i dodao kako još uvijek nisu ostvarili sve zamisli tako da će ovo biti pravi poticaj da se dosegnu neke finalne ideje.

Tekst pripremili Hana Volenik i Bojan Horvat.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori