Srijeda, 8. svibnja 2024.

Koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez: Tijekom sezone grijanja potrebno je redovito čistiti dimnjak i servisirati plinske uređaje

Sezona grijanja na kruta i tekuća goriva je pred vratima, stoga koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez te poštivanje osnovnih sigurnosnih pravila.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice u prvih devet mjeseci 2023. godine imali su oko 60 požara što dovoljno govori o opasnostima tijekom sezone grijanja.

Iz Vatrogasne zajednice grada Koprivnice poručuju kako je osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kako bi se izbjegle neželjene posljedice grijanja i kako bi se smanjila mogućnost izbijanja požara, redovito čišćenje i održavanje dimovodnih kanala u suradnji s dimnjačarima te servisiranje uređaja na plin.

– Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama nastaju požari u objektima, a nažalost ponekad i sa smrtnim posljedicama. Ako primijetite požar bez odgode nazovite vatrogasce na broj 193 te slijedite upute do dolaska – kazali su.

Također, poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću, a ni u kojem slučaju drva u peći se ne smiju paliti benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama.

Iz zajednice dodaju kako je vrlo važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći. Plinske grijalice osim što mogu izazivati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje, stoga prostoriju treba redovito prozračivati.

– Pepeo iz peći može uzrokovati požar i to satima nakon što izgleda potpuno ohlađen. Nikada se ne smije odlagati smeće u kontejnere ili na mjesta gdje u doticaju s drugim predmetima može nastati požar. Pepeo se odlaže u metalne kontejnere udaljene od ostalih objekata – savjetuju iz VZG-a Koprivnica

Ako dođe do požara dimnjaka potrebno je obavezno nazvati vatrogasce. Tijekom požara dimnjaka može doći i do naglog zagrijavanja te pucanja žbuke oko dimnjaka.

– Požar dimnjaka ne gasi se s vodom, niti bilo kojom drugom tekućinom. Moguće je početno gašenje s vatrogasnim aparatom i to isključivo na najnižim vratima dimnjaka koje bi svaki pravilno izveden dimnjak trebao imati – zaključili su u VZG-u Koprivnica.

zatvori