Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Koprivnički proračun za 2024. godinu težak 47,2 milijuna eura, Jakšić: Bez predanog rada i truda ne bi se moglo pričati o tako velikom iznosu

Proračun Grada Koprivnice za 2024. godinu iznosit će 47,2 milijuna eura.

Kazao je tako koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na predstavljanju proračuna za 2024. godinu te projekcija za 2025. i 2026. godinu, a pojasnio je i što se krije iza tog iznosa.

– Kao podatak za usporedbu jest da je proračun za ovu godinu bio 46,2 milijuna eura, a u tom iznosu je stavka projektiranja i gradnje dječjih vrtića na Bajeru i u Herešinu. Ta sredstva nećemo povući do kraja ove godine i to je nešto što povećava proračun za 2024. godinu. Kada to sravnimo i napravimo usporedbu možemo kazati da ćemo s izvršenjem proračuna za 2023. godinu te u planiranju za 2024. godinu biti realni, a sve je to brojčano vrlo jasno i vidljivo – istaknuo je.

Gradonačelnik Jakšić zahvalio je i cijelom svom timu jer, kako kaže, bez predanog rada i truda ne bi se moglo pričati o tako velikom stupnju proračuna. Spomenuo je i sve one projekte koji su u planu iduće godine.

– Kada je riječ o društvenim djelatnostima podižemo značajno cenzuse kod socijalne skrbi. Naime, već od ovog Božića dići ćemo cenzus za božićnicu i uskrsnicu na 400 eura za naše umirovljenike i korisnike osobne invalidnine te će one iznositi 50 eura. Kod prostornog uređenja očekuje nas donošenje novih osvježenih prostornih planova. Određene stavke vidljive su i kod Službe ureda gradonačelnika zbog manifestacija i događanja koja ćemo imati na prostoru grada – kazao je.

Najavio je i kakvi su planovi kada su u pitanju vrtići na Bajeru i u Herešinu.

– Iduće godine čeka nas gradnja, dok u prosincu očekujemo potpisivanje ugovora za projektiranje i gradnju oba vrtića. Na proljeće očekujemo prve lopate i pokretanje radova. Naš je plan da u jesen 2024. godine otvorimo vrtić u Herešinu, a da u proljeće ili ljeto 2025. godine otvorimo onaj na Bajeru – pojašnjava.

Istaknuo je i važne investicije kada je riječ o prometu i prometnim rješenjima.

– Na području grada čeka nas rotor na Starogradskoj ulici kod HAK-a, gradnja pješačko-biciklističke staze od Štaglinca uz magistralu prema Draganovcu te radovi na rekonstrukciji u Ulice Ante Starčevića koja će se poprilično izmijeniti. Sve to prate radovi koji se tiču Aglomeracije i pruge te prometnica od Peteranske ceste prema Herešinu. Naime, to je nešto što smo spremali kako bismo rasteretili Herešin od kamionskog prometa – nastavlja Jakšić.

Kada je riječ o ITU mehanizmu, prvo će na red doći znanstveno-inovacijski park u suradnji sa Sveučilištem Sjever, a radovi se očekuju već iduće godine. Ono što je također u planu jest provođenje arhitektonsko-urbanističkog natječaja za rješavanje bloka tržnice s rekonstrukcijom i novim polivalentnim centrom te javnim sadržajima.

Kada je riječ o školama, sredstva su osigurana za dogradnju.

– Predali smo četiri suglasnosti za dogradnju osnovnih škola, odnosno za Osnovnu školu Braća Radić te za područne škole Reka, Starigrad i Jagnjedovec. Vezano uz to imamo i komunikaciju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a za sada znamo kako će prva suglasnost doći za Osnovnu školu Braće Radić. Velika je to investicija od gotovo 10 milijuna eura, a time bi se stekli uvjeti da se prijeđe u jednosmjensku nastavu. Isto to očekujemo i kod navedenih područnih škola – pojašnjava.

U rekonstrukciju će ići i Muzej grada Koprivnice, a riječ je o iznosu od 1,5 milijuna eura, dok radovi na sinagogi idu prema svom kraju i sve bi trebalo biti završeno do kraja godine. Također, Aglomeracija je u samoj završnici, dok se ovih dana očekuje otvaranje prometnica koje su vezane uz radove na drugom kolosijeku.

Gradonačelnik je dodao i kako su financije Grada Koprivnice stabilne te da je ostvaren dobar rezultat.

– Zadnjih nekoliko godina puno smo radili na financijskoj konsolidaciji i razduživanju, a ostvarili smo dobar rezultat koji nam daje snagu i odlučnost da idemo dalje s investicijama. Treba dodati kako u Koprivnici neće biti nikakvih promjena niti kada je riječ o poreznim stopama, odnosno sve što je bilo ostat će i dalje. Ne bi trebalo doći do povećanja niti kada je riječ o cijeni odvoza otpada, vode i odvodnje te vrtića – ističe.

Na novinarsko pitanje o uvođenju javnog prijevoza, Jakšić navodi kako konzultanti rade na tome.

– Skupili smo i prijedloge okolnih općina te ako budemo imali varijantu izaći ćemo s njom prvo prema kolegama načelnicima i načelnicama, a cilj je povezati se s našim urbanim ITU područjem – rekao je.

Za kraj je dodao i kako povećanje troškova vezanih uz Aglomeraciju neće utjecati na uključene općine i Grad Koprivnicu te da je to obećanje centralne vlasti.

zatvori