Srijeda, 15. svibnja 2024.

Koprivnički Bregi dali 28.000 eura potpora mladim obiteljima, Oreški: Puno nam znači, prijava nije komplicirana, a dobivenim novcem obnovili smo krovište

Općina Koprivnički Bregi u posljednjih godina sve se više okreće privlačenju mladih ljudi, ali i njihovom zadržavanju.

Jedan od programa namijenjenih mladima je i mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Kako nam je rekla Sonja Terzić, viša referentica za upravne poslove u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Koprivnički Bregi, ove godine taj je program iskoristilo sedam obitelji koje su ukupno dobile malo manje od 28.000 eura pomoći, odnosno malo manje od 4.000 eura po obitelji, a Općina je ovu mjeru počela provoditi prošle godine.

– Osnovni uvjeti za dobivanje ove mjere su da jedan od supružnika nema više od 40 godina te da prvi put rješava svoje stambeno pitanje. Prihvatljivi troškovi ovog programa su troškovi u tekućoj godini. Osim toga, barem jedan od supružnika mora biti zaposlen na neodređeno. Prošle, kao i ove godine, prijave su se podnosile do 31. listopada, a važno je da prebivalište obitelji kao i sam objekt koji se kupuje ili nadograđuje bude na području Općine Koprivnički Bregi – pojasnila je.

Dodala je kako je pomoć ove godine, baš kao i prošle iznosila 30.000 kuna, odnosno malo manje od 4.000 eura.

– Prošle godine potporu je iskoristilo sedam obitelji, ove godine povjerenstvo je nedavno razmatralo pristigle ponude. Na javni poziv došlo je 10 zahtjeva od kojih tri nisu udovoljavala kriterijima tako da je i ove godine dodijeljeno sedam potpora – kazala je Terzić.

Jedan od ovogodišnjih ostvaritelja potpore je i Kristijan Oreški iz Koprivničkih Bregi.

– Supruga i ja odlučili smo kupiti nekretninu u Koprivničkim Bregima. Nekretnina je bila građena, ako se ne varam 1968. godine. Dobivena sredstva super su nam došla za obnovu krovišta. Na svu sreću prošli smo natječaj. Od dobivenih novaca odmah smo kupili materijal i počeli s rekonstrukcijom krovišta koje je bilo u lošem stanju – naglasio je Oreški.

Što se tiče samo samog prikupljanja potrebne dokumentacije, Oreški je istaknuo kako nije bilo nimalo zahtjevno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

– Prikupljanje dokumentacije nije dugo trebalo, sve skupa možda tjedan dana. Kako smo nekretninu kupili malo ranije nego što je natječaj objavljen, imali smo sve potrebne dokumente što se tiče nekretnine. Do većine stvari se može doći online tako da smo dosta papira tako riješili. Preporučio bih svima koji mogu i koji ispunjavaju uvjete, da se pokušaju prijaviti iduće godine na ovaj program – istaknuo je te zahvalio Općini na dobivenoj potpori.

Snimio Valentino Štefanek.

Krunoslav Alduk, također je korisnik ove potpore, a istaknuo je kako je on iskoristio program u dijelu koji se odnosi na izgradnju kuće i adaptaciju postojećih objekata.

– Prije dvije godine supruga i ja samo odlučili izgraditi kuću u Koprivničkim Bregima. Za Koprivničke Brege odlučili smo se zbog blizine grada, kompletne infrastrukture mjesta, mirnog života. Ova mjera nam je jako dobro došla. U procesu smo izgradnje kuće pa smo ju iskoristili za podne obloge, vrata i unutarnji interijer – poručio je.

Alduk je također potvrdio kako proces dobivanja potpore nije bio nimalo kompliciran.

– Ovu mjeru i ovaj program pozdravljamo, jer znamo da su druge općine sa sličnim programima već počele. Nikad nije kasno i drago mi je što je ovo zaživjelo, jer ova mjera je od velike pomoći mladim obiteljima u osnivanju novog doma – konstatirao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Mato Kuzminski, načelnik Općine Koprivnički Bregi, istaknuo je kako je samo u posljednjih godinu dana doselilo sedam mladih obitelji.

– Smatram da dodijeljeni novac nije ni veliki ni mali, ali svakako dobro dođe mladim obiteljima. Riješili smo dva ciklusa od 2022. i 2023. godine. Sljedeće godine imat ćemo istu mjeru, ali u malo drugačijem obliku. Tako ćemo mladoj obitelji bez djece dati protuvrijednost u eurima od 30.000 kuna, s jednim djetetom 35.000 kuna te mladoj obitelji s dvoje ili više djece 40.000 kuna. Na ovaj način riješit ćemo da mlade obitelji ostanu minimalno 15 godina u našoj općini. Općina smo s malim godišnjim proračunom i 30.000 kuna za nas je veliki novac, ali kad su u pitanju djeca i mlade obitelji taj novac se uvijek višestruko vrati – naglasio je Kuzminski.

Načelnik je zahvalio mladim obiteljima što su odabrale upravo Koprivničke Brege za svoj život.

– Naravno da ako će postojati mogućnost, da ćemo u narednim godinama ovu potporu još dodatno povećati. Još kada sam se kandidirao za načelnika, jedan od mojih ciljeva bio je pomoć mladima. Uvijek sam za to da se daje djeci i mladima. Sav taj silni novac koji dajemo, on se oplemenjuje i vjerujem da će nam se to deseterostruko vratiti – rekao je načelnik.

Načelnik je istaknuo kako mnogo brige posvećuje upravo mladima.

– Kada sam došao, stipendisti su dobivali 500 kuna, taj iznos podigao sam s ovom godinom na 100 eura, a iduće će godine Općina davati 150 eura. Znanje je valuta koja nikad ne devalvira. Uvjeren sam da će veliki dio studenata, baš kao i ovih mladih obitelji koje su dobile potpore, ostati kod nas. Riječ je o visoko kvalificiranim osobama koje mogu pomoći razvoju naše općine. Onoliko koliko su ljudi u općini bogati, toliko je i općina jaka. Ako su moji mještani siromašni, onda je i općina siromašna i onda mi kao općina nismo ni potrebni. Stavili smo se u službu naroda i želim da ovaj mandat ostane u sjećanju kao mandat u kojem se općina okrenula mladima. To je jedini ispravan način za općinu – zaključio je Kuzminski.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori