Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Završila energetska obnova centralne zgrade koprivničke bolnice, ravnatelj Devčić: Projekti ove veličine bitni su za percepciju zdravstva, ali i za pacijente

Energetska obnova centralne zgrade Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici uspješno je privedena kraju.

Rečeno je to na današnjoj završnoj konferenciji projekta “Energetska obnova zgrade centralne bolničke građevine OB Dr. Tomislav Bardek”. Podsjetimo, projekt je prijavljen još 2018. godine, a obnavljala se zgrada izgrađena 1980. godine koja je arhitektonski zahtjevna zbog čega su priprema i obnova bile otežane, no usprkos poteškoćama sve je kraju privedeno 1. kolovoza ove godine. Ukupna vrijednost projekta pritom je iznosila 5.751.626 eura, a europsko sufinanciranje u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020” iznosilo je 3.335.425 eura.

Dodatan izvor sufinanciranja stigao je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je naknadno apliciran, a iznosio je 1.132.555 milijuna eura, naveo je to danas okupljenima ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

– Uz kvalitetnu suradnju s tvrtkom Radnik koja je bila izvođač radova uspjeli smo u potpunosti održati dinamiku pružanja zdravstvene usluge te ona nije trpjela. Refleksno na to, ni izvođenje radova nije trpjelo zbog pružanja zdravstvene usluge. Imamo vrlo dobar primjer sinergije izvođača i naručitelja u procesno i arhitektonski zahtjevnom objektu – naglasio je Devčić.

Snimio Valentino Štefanek.

Spomenuo je i da su se projektom promicali energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, dok je cilj bio smanjiti potrošnju energije u bolnici koja je, dodajmo, najveći energetski potrošač u zgradama javnog sektora na području Koprivničko-križevačke županije. Cijeli projekt zbog toga je još vrjedniji, nastavio je ravnatelj.

– Svrha projekta bila je energetska obnova, bit priče je bila ušteda energije za grijanje koja bi na godišnjoj razini trebala iznositi oko 64 posto, odnosno ukupni cilj projekta je 50 posto uštede na godišnjoj razini svih energenata bolnice stimulirajući i dalje aktivnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Dio takvih izvora imamo i već ih koristimo u sustavu za pripremu, odnosno dogrijavanje vode – kazao je.

Devčić je rekao i da je zgrada pretrpjela zub vremena pa su tako bile vidljive štete u vanjskom izgledu, ali i kvaliteti materijala koji su korišteni tijekom gradnje. Posebno je zato pohvalio novi vizualni izgled bolnice. Pohvalio je i način na koji je zaokružena financijska konstrukcija projekta, a suradnja je bila dobra i s Koprivničko-križevačkom županijom, istaknuo je ravnatelj.

– Ugovor o nabavi radova sklopljen je u veljači prošle godine, a radovi su formalno počeli u ožujku prošle godine. Uz dodatna četiri aneksa ugovora, u pitanju je ukupno 4,6 milijuna eura samo za građevinske radove uklopljene u ukupnu vrijednost cijelog projekta. Projekt je završen 1. kolovoza ove godine i izdana je uporabna dozvola. Bitna nam je ušteda energije i smanjenje emisije CO2, odnosno promjena energetskog razreda iz C u B što će se vidjeti i na ukupnim pokazateljima smanjenja potrošnje energenata koje koristimo u bolnici, temeljno vodi, plinu i električnoj energiji – napomenuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodajmo da je ovaj projekt tek jedan od ukupno četiri koja su tijekom proteklih godina ostvareni u bolnici, a koji su također bili sufinancirani iz fondova Europske unije.

– Prvi projekt je bio izgradnja i rekonstrukcija dnevnih bolnica, a taj je projekt završio 2020. godine i njime smo dobili novih 2.500 kvadrata prostora dnevnih bolnica koje se danas intenzivno koriste. Vrijednost tog projekta je bila 4,7 milijuna eura. Nadalje, proveli smo energetsku obnovu zgrade paviljona psihijatrije, neurologije i fizikalne medicine vrijednu 1,3 milijuna eura; u tom paviljonu je osim potpune obnove prostora došlo i do rekonstrukcije bolničkog bazena. Treći projekt je energetska obnova zgrade praonice rublja te se danas energetski i u procesnom smislu pokazuje da je bila nužna instalacija novih strojeva koji se koriste. Zadnji projekt je ova energetska obnova. Ukupna vrijednost svih projekata u posljednjih šest godina iznosi 12,6 milijuna eura – objasnio je Devčić.

Svi su ti projekti bili prijeko potrebni za koprivničku bolnicu, naglasio je.

– Valja reći da je naša bolnica najveći subjekt u sustavu zdravstva u našoj županiji i okuplja najveći broj zaposlenika s velikim proračunom. Time smo još više shvatili odgovornost naše Uprave, odnosno shvatili smo da su projekti ove veličine krajnje bitni za ukupnu percepciju zdravstvenog sustava, ali i za pacijente koji ulaze u sustav i dolaze u našu bolnicu – napomenuo je ravnatelj.

Na kraju je najavio i nove projekte koji bi trebali biti realizirani u naredne dvije do pet godina. Fokus je pritom stavljen na tri projekta, a prvi je izgradnja Centra za palijativnu skrb čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura. U ovom trenu je za taj projekt pripremljen glavni izvedbeni projekt i građevinska dozvola. Drugi projekt je projekt rekonstrukcije i obnove novog edukacijsko-informativnog centra na Šoderici vrijednosti 300.000 eura, a treći rekonstrukcija bolničke ljekarne s primjenom robozitiranog skladišta lijekova, centralne pripreme citostatika, odnosno zračne pošte vrijednosti oko tri milijuna eura. Ukupna vrijednost svega navedenog je oko 13 milijuna eura, zaključio je Devčić.

Prisutnima se obratio i koprivničko-križevački župan Darko Koren rekavši da današnji susret zaslužuje veliku pažnju, a osvrnuo se i na činjenicu da novom zakonskim regulama od 2024. godine bolnički sustavi prelaze pod vid upravljanja Države, iako mu u ovom trenu nije posve jasno što to točno znači. U svakom slučaju, bitno je fokusirati na ono što je iza nas, a to je upravo ova energetska obnova, mišljenja je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ovaj dan zaokružuje investicijski ciklus o kojem smo prije mogli samo maštati. 12,6 milijuna eura je zaista respektabilna cifra kojom se malo tko u sektoru zdravstva u ovoj dimenziji može pohvaliti. To sve nije slučajno, iza toga stoje upornost, radišnost, sposobnost te podrška svih nas koji smo u tom krugu imali privilegiju da svjedočimo svim tim uspjesima – poručio je Koren i podsjetio da je kroz povijest bilo podosta ulaganja u koprivničku bolnicu.

S okupljenima je podijelo i zanimljivu crticu spomenuvši da je na nedavnom druženju obrtnika jedan stariji gradski obrtnik rekao da njegov nećak živi u Parizu zbog čega dugo nije bio na našem području, a kad je došao u koprivničku bolnicu, nije mogao vjerovati da je u Hrvatskoj, ispričao je župan.

– Doista, vidljivo je koliki je razvoj i napredak ostvaren u relativno kratkom vremenskom razdoblju jer 10 ili 15 godina nije puno zbog čega možemo biti sretni i zadovoljni, a još više to mogu biti oni kojima je to sve namijenjeno, a to su naši stanovnici i pacijenti. Ne postoji niti jedan čovjek koji nema potrebe za nekom vrstom zdravstvene usluge, a bolnica je vrh te piramide. Kad postoje ovakvi uvjeti, ta usluga može biti kvalitetna – naglasio je.

Zaključio je da okupljeni mogu biti zadovoljni i sretni uz zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a želja je da se razvoj nastavi i dalje jer je razvijeni zdravstveni sustav važan za svakog pojedinca, dodao je još Koren.

– Zdravlje je najveći preduvjet za sreću, sve drugo je manje važno. U tom smislu velike pohvale svima – zaključio je.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori