Petak, 1. ožujka 2024.

FOTO Umirovljeni fotograf i novinar Zlatko Ciprijanović predstavio svoju knjigu ‘Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika’

U Knjižnici i čitaonici Pitomača jučer je predstavljena knjiga o 40 godina “pajdaškog” društva, druženja i proslave Martinja autora Zlatka Ciprijanovića.

“Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika” vrsta je memoara koja kroz opis zajedničkih dogodovština Društva Mlado vino daje presjek najznačajnijih trenutaka proslave najveće vinske svetkovine Martinja, kao i najvažnijih zbivanja tog vremena.

U knjizi su opisani događaji iz svijeta, Europe i Hrvatske kroz svaku godinu od osnivanja pajdaškog društva, a dodatno ih obogaćuje više od 140 fotografija iz fotografske arhive autora.

– Pajdaško društvo osnovano je 1979. godine, i posljednjih 40 godina slavili smo Martinje skupa. Nakon što je proslava Martinja uvrštena na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine, u meni se rodila ideja. Tako je nastala ova knjiga u kojoj su opisani događaji s područja gdje pajdaši žive i gdje smo obilježavali dan svetog Martina. Moramo shvatiti da smo svi mi dio te kulturne nematerijalne baštine, imamo svoje običaje i tradiciju i to moramo poštivati. Zato je ova knjiga tu – objasnio je autor Zlatko Ciprijanović, inače umirovljeni fotograf i novinar.

Osim ove knjige, autor je prije 10 godina izdao i Monografiju Udruge vinogradara i voćara Sveti Vinko Virovitica povodom 20 godina djelovanja udruge, a želja mu izdati i knjigu o Irskoj.

– U planu su još dvije knjige, no trenutno sam posvećen knjizi pod nazivom “Život na otoku”. Ljudi često zaboravljaju da je Irska otok i volio bih dočarati kako je živjeti na otoku, kakva je kultura i tradicija. Irska ima velike sličnosti s Hrvatskom, posebno kad je u pitanju prošlost i mislim da bi se ljudima svidjela jedna takva knjiga – zaključio je autor.

Dodajmo, Zlatko Ciprijanović rođen je 1958. godine u Novoj Gradišci. Radio je kao učitelj razredne nastave te profesionalni fotograf i novinar u raznim medijima Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. U Irsku se seli 2019. godine iz obiteljskih razloga, dok 2021. godine odlazi u zasluženu mirovinu.

zatvori