Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO U Muzeju grada Đurđevca otvorena izložba ‘IRAZOTKRIVANJA’ akademske slikarice Nade Žiljak

U Muzeju grada Đurđevca otvorena je velika izložba zagrebačke akademske slikarice Nade Žiljak naziva “IRAZOTKRIVANJA” čime je nastavljena uspješna suradnja đurđevačkog Muzeja s obitelji Žiljak.

U đurđevačkoj Gradskoj upravi govore da je okupljene pozdravila i o izložbenom projektu govorila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel istaknuvši nastavak uspješne suradnje s obitelji Žiljak s obzirom na to da je i slikaričin suprug, autor, znanstvenik i grafičar Vilko Žiljak održao izložbu u Muzeju grada Đurđevca 2022. godine. Povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek govorila je publici o izložbi i umjetničkom razvoju i putu Nade Žiljak kao i o ovoj izložbi na kojoj su osim infrared slika izloženi i crteži u tehnici tuša na papiru te akrili na ručno rađenom rižinom papiru. Književnica Božica Jelušić pripremila je pjesmu po motivima Nade Žiljak Dok zriju slike i svijet traje koju je pročitala publici i čestitala na održanoj izložbi.

– Izložbu je naposljetku otvorio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči istaknuvši zadovoljstvo što je u galeriji još jednom upriličena ovakva značajna i inovativna izložba, a umjetnost i kultura zauzeli su bitno mjesto u životu građana. Na srdačnom domaćinstvu zahvalila je i autorica Nada Žiljak, a za glazbeni dio večeri zaslužni su bili polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintarić; Lovro Rasinec na klaviru, Vilim Miklošić na trombonu i Klara Miklošić na klaviru – dodali su u Gradu Đurđevcu.

Nada Žiljak rođena je u Zagrebu 1944. godine u poznatoj slikarskoj obitelji Kinert, a završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. godine. Radi u mnogim tehnikama poput ulja na platnu, akriliku, akvarelu, pastelu, suhoj igli, bakropisu i linorezu. Njeni su radovi prikazani na 80-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Kao novost u slikarstvu uvela je dualnu sliku pod nazivom InfraredART – dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar. “Skrivena” slika na njenim se koloritnim djelima može vidjeti pomoću kamere koja otkriva oku nevidljive frekvencije. Njenu sklonost eksperimentiranju i maštovitost možemo vidjeti upravo kroz infrared metodu slikanja nastalu kao spoj umjetnosti i tehnologije.

Spomenimo i da ova izložba ostaje otvorena do 31. prosinca.

zatvori