Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Švagelj Jažić: Nasilje nad ženama je ozbiljan društveni problem, samo prošle godine ubijeno ih je 13

U sklopu obilježavanja 25. studenog, odnosno Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je u središtu Koprivnice održana javna akcija u organizaciji Udruge HERA u suradnji s Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije.

Kako nam je rekla predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić, tim danom zapravo započinje i kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

– Ova javna akcija obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. godine u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Osnovni cilj javne akcije je senzibiliziranje društva na problematiku obiteljskog nasilja koje je postalo sve aktualniji problem našeg društva – objasnila je Švagelj Jažić.

Dodala je kako obiteljsko nasilje nije privatan problem, ono je društveni problem pri čemu bi svi zajedno – organizacije civilnog društva i institucije sustava, trebali pronaći zajedničko rješenje kako bi se broj nasilja nad ženama i nasilja u obitelji smanjio.

– Kada je riječ o broju poziva na naš SOS telefon i o smještaju u našu Sigurnu kuću, na godišnjoj razini imamo više od 200 poziva žena u potrebi te je od otvaranja Sigurne kuće u travnju 2021. do kraja prošle godine bilo 23 žena i 28 djece. Tu je i više od 11.000 prijava nasilja u obitelji bilo u Hrvatskoj prošle godine. Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 13 žena pri čemu njih 12 od bliskih partnera, dakle supružnika ili bivših supružnika. Unazad 20 godina imamo 400 ubijenih žena u Hrvatskoj što nas smješta na treće mjesto po broju ubijenih žena u Europskoj uniji. Statistika je neumoljiva i ove brojke doista govore o ozbiljnoj problematici nasilja u obitelji i nasilja nad ženama – zaključila je Švagelj Jažić.

zatvori