Petak, 1. ožujka 2024.

FOTO Sušionica povrća spremna za izgradnju, Andrović: Postoji velika potreba za sušenim povrćem, a zanemariva količina se proizvodi u Hrvatskoj

Na završnoj konferenciji projekta “Izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća” predstavljen plan izgradnje nove sušionice povrća Virovitičko-podravske županije.

Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, istaknuo je kako na području Hrvatske postoji nedostatak proizvodnje sušenog povrća.

– Kroz razgovor s najvećim tvrtkama u prehrambenoj industriji uvidjeli smo da se gotovo svo sušeno povrće uvozi, dok se zanemariva količina proizvodi kod nas. Postoji velika potreba za sušenim povrćem, a kao županija puno smo ulagali, i nastavit ćemo ulagati, u sustave navodnjavanja tako da bi sušionica povrća bila nastavak tog projekta. Projekt je hvalevrijedan jer se radi i o budućem zapošljavanju ljudi i razvijanju mreže kooperanata, ali i omogućavanju da naši poljoprivrednici budu konkurentniji na tržištu i imaju veće prihode – rekao je župan.

Glavni projektant Slaven Pavlović objasnio je kako je sušionica predviđena za rad u sustavu obnovljivih izvora energije.

– Industrijski dio sadržava pripremu za sušenje, sušač, skladištenje suhog povrća te hladnjaču za čuvanje svježeg povrća, dok je energetski dio predviđen za sustav obnovljive energije. Gotova sva vrela voda za sušenje priprema se na solarnoj energiji, dok je kotlovnica na biomasu što spada u obnvoljive izvore energije. Što se tiče struje, tu je sunčana elektrana što znači da će se 60 posto potrebne električne energije dobiti kroz obnovljivi izvor – rekao je Pavlović.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, komentirao je buduće planove za projekt.

– Razgovarali smo s našim poljoprivrednicima koji su zainteresirani za proizvodnju, ali su bitni uvjeti. To znači siguran otkup, riješeno tržište, poznata cijena i uvjeti po kojima bi se proizvodilo. Trenutno je bitno da imamo tehničku dokumentaciju i kada se nađe potencijalni investitor, može se početi s radom. Trenutno nam se pod sustavom navodnjavanja nalazi 3.000 hektara, a planiramo kroz sljedećih sedam godina imati 10.000 hektara i mogao bih reći da smo tu lideri na području Hrvatske – zaključio je Mijok.

Dodajmo, projekt je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstava, njegova vrijednost je nešto viša od 630.000 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava dok ostatak financira Virovitičko-podravska županija.

zatvori