Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Rea Lacković pokrenula food blog: Mama je ‘kriva’ za sve – uz nju sam otkrivala sve one male tajne kulinarstva

Rea Lacković pravi je primjer kako upornost, strpljenje i zalaganje mogu dovesti do cilja.

Rea sa svojim hobijem polako, ali sigurno postaje prepoznatljiva u online svijetu pod nazivom “Mama kuha”, a nada se da će se ova ljubav jednog dana preobraziti i u posao.

– Prvenstveno sam mama dječaka Jakova i djevojčice Lu. Imam najbolji i najplaćeniji posao na svijetu – to je plaća zagrljajima, poljupcima, draganjem i riječju “mama”. Uz to, Damirova sam supruga. Kći sam, sestra i prijateljica. Na papiru sam ekonomistica, no nikad nisam radila u struci – pojašnjava.

Govori nam kako je velika ljubiteljica okusa i mirisa te same pripreme jela.

– Mama je zapravo kriva za sve. Još od malih nogu gledala sam kako priprema najukusnija jela i slastice. Uvijek sam sudjelovala u pripremi pa makar samo služila kao stalak za mikser jer kada sam bila mala, u trendu su bili oni obični mikseri. Sve one male tajne kulinarstva, poput kako ćeš znati je li biskvit dobro pečen, da je snijeg od bjelanjaka podatniji kada se miksa s pinkicom soli, naučila sam od mame. Kroz godine i vježbu, od raspadnutih i zagorenih biskvita, rijetkih krema i presoljenih jela došla sam do skladnih okusa bilo da je riječ o slatkom ili slanom – naglašava.

Govori nam kako se na online kreiranje kulinarskog sadržaja, odnosno pokretanje “food bloga” odlučila nakon dugogodišnjeg nagovaranja obitelji, prijatelja i poznanika koji su isprobali i slatki i slani dio njene kuhinje.

– Blog mamakuha.com nastao je prije otprilike dvije godine. Prije toga svoja jela sam objavljivala na Facebook i Instagram stranici gdje sam malo po malo stjecala pratitelje. Gurmanica sam, volim pripremu, ali i ugošćivanje. Valjda sam to usvojila u svojoj obitelji. Mama je oduvijek zaslužna za site, a tata za zabavljene goste. Nekako si mislim da svojim gostima na stol stavim kekse i čips, da bi me se roditelji “odrekli”. Jednostavno sam naučila da treba ugostiti i “ćeifit”, a to sada prenosim i na svoju malu obitelj. I prijatelje – pojasnila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Napominje kako je njen online sadržaj miks kuhinje i privatnog života.

– Na društvenim mrežama trudim se biti prirodna. Vrlo često pokažem kakav kaos bude u kuhinji kod pripreme ili kako mi nešto zagori, biskvit popuca. Nije baš sve savršeno i “instagramično”. Mislim da je i to zapravo jedno od mojih obilježja. Početak je bio totalno pogubljen. Ali, u tom početku sam to sve shvaćala isključivo kao jedan od trenutaka. Nekad sam fotkala i objavila, a nekada ne. Danas mislim da je to ipak na nekom višem nivou. Balansiram između tri društvene mreže. Uskoro završavam tečaj marketinga i brendiranja. Učim i upijam sve male tajne zanata da bih stvorila svoj prepoznatljiv brend i dovela ga do nekog svog cilja – naglasila je.

Trenutno je ovo još uvijek samo hobi i njen ispušni ventil, no nada se kako će u bližoj budućnosti ovaj hobi prerasti u posao.

– O tome sanjam već nekoliko godina i točno znam kako će prostor izgledati, što će nuditi. Doslovno znam gdje će mi koja slika biti obješena. Posao je razrađen do najsitnijih detalja, samo još treba malo vremena – istaknula je.

Najzahtjevnija stvar u online svijetu je, govori nam, istaknuti se u masi takozvanih “foodblogera” i doći do nekih suradnji.

– Danas je to puno teže nego prije možda 10 godina kada je to sve bilo u povojima. Treba pronaći neku svoju nit i isticati se u masi. Moj cilj je djelovati lokalno i regionalno, a iz dana u dan radim na tome. Ako dođe do nečeg većeg, objeručke ću to prihvatiti. Teško je i pratiti trendove koji se na društvenim mrežama mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Dosta vremena izgubim na snimanje i montažu pa tako po dva, tri sata pripremati jelo, snimati, poslije montirati, snimati audio za Reels, a na kraju objavim video od 30-ak sekundi. Moja sreća je jedino što nemam problem s podjelom pripremljene hrane i deserata, svi su voljni sudjelovati u degustiranju – našalila se.

U svemu ovome ima veliku podršku obitelji.

– Muž mi je čak kao poklon pod bor 2021.godine kupio domenu “Mama kuha” i dodatno me potaknuo da krenem s tim “ringišpilom”. Obitelj, prijatelji, susjedi, poznanici, svi su aktivni i svi spremno komentiraju i lajkaju moje objave – napomenula je.

Što se tiče planova, kaže kako je već neke ostvarila.

– Mama kuha napokon ima službenu, meni preslatku pregaču. Uskoro stižu krpe i kuhače s crvenim srcem koji su također dio brenda – Ništa bez ljubavi. Mama kuha sudjeluje i na Božićnom sajmu u Đurđevcu gdje ćete svi moći isprobati dio onoga što pripremam i objavljujem. Zabilježite datum. To su planovi za do kraja ove godine. A za dalje, nadam se da će “Mama kuha” uskoro biti moj posao iz snova – zaključila je.


Rea Lacković jednom čitatelju daruje poklon paket. Dobitnica paketa je Sanja Barunđek, daljnje upute poslali smo vam u Facebook inbox.

zatvori