Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Projektom ‘Odjek VI’ pomaže se učenicima s teškoćama u razvoju, Jembrek: Važno je da njihovo emocionalno funkcioniranje bude na zadovoljavajućoj razini

Projektom “Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – Odjek VI” želi se odgovoriti na problem nejednakih mogućnosti s kojima se suočavaju učenici s teškoćama u razvoju te im je potrebna podrška u vidu pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika.

Projekt provodi Grad Koprivnica s partnerima, odnosno s Osnovnom školom Antun Nemčić Gostovinski, Osnovnom školom Braća Radić, Osnovnom školom Đuro Ester, Osnovnom školom Podolice te Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Tim povodom danas je u Gradskoj upravi održana i početna konferencija ovogodišnjeg projekta. Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž uvodno je kazala kako je do sada već prijeđeno 20 posto puta, a kako je ovo šesta godina da se projekt ostvaruje.

– Pomoć je organizirana pomoću projekata Europske unije, a pružat će je pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici. Njihova pomoć osigurana je tijekom 12 mjeseci, a želim apelirati na one koji planiraju proračun u Ministarstvu znanosti i obrazovanja da izađu u susret onima koji već godinama rade u sustavu obrazovanja i uvijek su na pomoć najosjetljivijima te da im se omogući radni odnos koji se proteže cijele godine i na neodređeno – poručila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Vrijednost projekta iznosi 327.000 eura, od čega je iz europskih fondova zaprimljeno 250.000, dok je ostatak iznosa osigurao Grad Koprivnica.

– Bili smo među prvim gradovima u Republici Hrvatskoj koji su podignuli skromne satnice pomoćnicima u nastavi, osigurali smo im prava koja imaju po kolektivnom ugovoru zajedno s ostalim djelatnicima škole, božićnice i regres. Nadamo se kako je ovo dobar put prema tome da ovi ljudi imaju puni radni odnos i prava koja proizlaze iz njega. Kao primjer možemo uzeti i zemlje iz okruženja, gdje se takve stvari rješavaju regionalno, kao recimo u Italiji gdje se sukladno potrebama pomoćnici raspoređuju u škole – dodaje.

Viša savjetnica za socijalnu skrb te ujedno i voditeljica projekta Narcisa Jembrek kazala je kako se projekt provodi već godinama, no da je svrha svake godine ista.

– Želi se na najbolji mogući način pomoći učenicima koji imaju teškoće, a ovako oni mogu pratiti svoje vršnjake uz podršku pomoćnika i komunikacijskih posrednika. Nadalje, s njima mogu stvarati lijepe odnose i suradnju te da njihovo emocionalno funkcioniranje bude na zadovoljavajućoj razini za njih i ostalu djecu iz razreda – ističe.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osvrnula se i na sredstva koja su uložena u projekt i s kojima se raspolaže.

– Kada je riječ o sredstvima koje je spomenula zamjenica Ostriž, ona su maksimalna koja su mogla biti povučena u okviru poziva, više se nije moglo dobiti. Da bi se sam projekt realizirao i da bi provedba tekla neometano ima puno više troškova koja su osigurana proračunom pa su tako uključeni i oni troškovi koji nisu prihvatljivi, a zapravo su nužni da se projekt realizira i da pomoćnici poslove odrađuju nesmetano te da budu podrška kakva trebaju biti učenicima. Ove godine uključeni su i troškovi liječničkog pregleda, dok su od prošle godine pomoćnicima osigurani i troškovi za prehranu, bruto satnica plaće im je podignuta, a morat će proći edukaciju ove godine jer su se se uveli određeni standardi pa moraju odraditi veći opseg nastave kako bi mogli pružati adekvatnu uslugu – kazala je Jembrek.

Dodala je i kako su po pomoćniku osigurana sredstva od oko 711 eura, što nije dovoljno da troškovi budu podmireni, stoga je to dodatno uređeno proračunskim sredstvima.

Ove godine u projekt je uključeno 52 učenika u svim školama partnerima, 41 pomoćnik u nastavi te dva stručna komunikacijska posrednika, istaknula je Narcisa Jembrek.

Ostriž je na kraju zaključila kako se ovaj posao ne može upaliti na prekidač te da sve traje gotovo cijeli dan.

– Roditelji djece kojima pomažu zovu ih i izvan radnog vremena te im pomažu oko nekih stvari koje nisu usko vezane uz edukaciju. Kako sam i sama bila ravnateljica vrlo sam ostrašćena kada je u pitanju ova tema i znam kakav je otpor prema svemu prije bio. Ipak, civilizacijski iskorak je velik – pojasnila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo kako su konferenciji prisustvovali i ravnatelji škola partnera, predstavnici stručnih službi te koordinatori u školama.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori