Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Pri kraju naguravanje novog željezničkog mosta Drava u Botovu, njime će prolaziti dva kolosijeka

Pri kraju je naguravanje novog željezničkog mosta u Botovu.

Naime,u sklopu radova koji se izvode na jednome od najvećih infrastrukturnih željezničkih projekata u Hrvatskoj “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”, novi željeznički most Drava naguran je nadomak druge strane obale rijeke Drave te će se tako čitavom svojom dužinom od 300 metara protezati nad rijekom.

– Trećina mosta do prvoga stupa u koritu Drave pogurana je još u srpnju. Nakon toga nastavljeno je varenje ostatka konstrukcije na jednoj strani obale. Na dan se, ovisno o vremenskim prilikama, nagura između 20 i 30 metara mosta. Proces naguravanja trebao bi biti završen ovoga vikenda. Sljedeća je faza postavljanje dvaju kolosijeka. Most ukupno teži 4.000 tona, visine je i širine 11 metara i jedan je od zahtjevnijih novih objekata na čitavoj dionici. Nalazi se istočno od mjesta Botovo, u blizini državne granice s Mađarskom, a izgrađen je pored mosta starog 61 godinu. U koritu rijeke, na dubini od 30-ak metara ukopana su 134 armiranobetonska pilota na kojima su izgrađena dva stupa i dva upornjaka preko kojih se most proteže. Za razliku od staroga jednokolosiječnog koji nije dovoljno nosiv da bi izdržao nova prometna opterećenja, novim će mostom prolaziti dva kolosijeka – objašnjavaju u HŽ Infrastrukturi.

Objašnjavaju kako se postupak naguravanja provodi metodom uzdužnog potiskivanja. Konkretno, most se pomiče prema naprijed pomoću hidrauličnih potiskivača, pri čemu konstrukcija mosta klizi preko teflonskih ploča koje se nalaze na ležajevima. Riječ je o metodi koja do sada još nije bila primijenjena pri izgradnji željezničkih objekata u Hrvatskoj. Sklapanje konstrukcije mosta varenjem, pjeskarenje i bojanje mosta izvodilo se na obali.

Spomenimo da je vrijednost novog mosta 23,6 milijuna eura. U njegovu izgradnju ukupno je utrošeno oko 6.000 kubnih metara betona za temelje, potporne zidove, stupove i upornjake, oko 700 tona armature te 4.000 tona čelika za samu konstrukciju mosta. Dijelovi metalne konstrukcije od kojih se sastavlja most proizvedeni su u Turskoj te su na gradilište dovezeni sa 184 kamiona.

Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture, prilikom obilaska gradilišta izjavio je kako radovi napreduju prema planu.

– Most smo počeli naguravati prema drugoj strani prije desetak dana i trenutačno nedostaje nekoliko desetaka metara da kompletan posao bude završen. Most je u potpunosti zaštićen i zavaren. Što se tiče ostalih radova na projektu, radimo još na 40 objekata na cijeloj dionici pruge i radovi jako dobro napreduju – istaknuo je.

Mehmet Yilmaz, voditelj projekta uime izvođača radova, kazao je da je u procesu izgradnje mosta sudjelovalo 80 radnika.

– U naredna dva dana trebala bi biti uspješno premošćena rijeka Drava, kada ćemo doći do upornjaka na drugoj strani. Veliku pozornost pridali smo brizi o okolišu s obzirom na to da je najveća opasnost za okoliš bila zadnja faza nanošenja antikorozivne zaštite. Pri tome su bile poduzete sve potrebne zaštitne mjere i s tim je ciljem bio sastavljen hangar unutar kojeg su bili izvedeni radovi tako da se boja ne raspršuje u okoliš – rekao je.

Voditelj nadzornog tima Branimir Bosanac naglasio je da su zbog vremenskih uvjeta – kiše i poplave, radni uvjeti bili otežani, naročito niz prugu.

– Ni jedan nasip koji smo napravili prije nije se potkopao, ni jedan dio nasipa nije se otvorio i to je bila olakotna okolnost kao i potvrda da je posao dobro obavljen – zaključio je.

Dodajmo da će po završetku projekta vlakovi moći voziti do 160 kilometara na sat, s ograničenjem do 150 kilometara na sat u Lepavini i 100 kilometara na sat u Koprivnici jer na tim je područjima riječ o gradskim područjima sa specifičnim ograničenjima.

Očekivani završetak cijelog projekta predviđen je 2025. godine.

zatvori