Ponedjeljak, 22. srpnja 2024.

FOTO: PREMA SIGURNIJEM INTERNETU Glavak: Sigurno i poticajno okruženje na internetu je važno, posebno za djecu i mlade ljude

“Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying” naziv je konferencije koju je, u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica, organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

– Želim naglasiti koliko je sigurno i poticajno okruženje na internetu važno, posebno za djecu i mlade ljude. Cyberbullying je zlostavljanje na internetu, ono je ozbiljan društveni problem koji može imati dugoročne posljedice za žrtve, a svaki treći korisnik interneta je dijete. Na internetu je nažalost dostupno sve, a istraživanje EU Kids Online pokazalo je da je gotovo 50 posto djece bilo izloženo nasilju na internetu. Mladi u dobi od devet do 16 godina u Hrvatskoj imali su negativna iskustva na internetu i zabrinjavajuće je da njih 49 posto ne razgovara o tome – rekla je Glavak.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji eurozastupnice Sunčane Glavak održana je u Zagrebu, a gošća je bila Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona”.

– Jackie Fox majka je djevojke koja si je oduzela život nakon što je tri godine trpjela online i fizičko nasilje. Jackie je od tada započela kampanju diljem Europske unije za okončavanjem cyber bullyinga. Potreban nam je novi zakon kojim bi se cyber nasilje kriminaliziralo kao dio šireg skupa mjera za pravilno rješavanje nasilja nad djecom, mladima i ženama – govori Glavak i poručuje mladima da otvore oči i ne šute ako se to događa nekome ili njima samima.

Sanja Kirin, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Virovitičko-podravske županije, istaknula je važnost podizanja svijesti o sigurnijem virtualnom okruženju.

– U načelima zajednice žena temeljne vrijednosti su obiteljske vrijednosti i velika briga o djeci i mladima. Danas je gaming industrija, industrija igara online zapravo zabava koja donosi veliki novac i u Hrvatskoj je samo prošle godine ostvarila dobit veću od 60 milijuna eura. Upravo kroz online igrice i razne komunikacijske alate, događa se sve veći broj trgovanja djece za iskorištavanje. Veliki su rizici koje treba detektirati, prepoznati i prezentirati djeci, ali i roditeljima – objašnjava Kirin.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin osvrnuo se na ulogu roditelja i društva u prevenciji nasilja online.

– Internet je donio puno toga dobrog, ali i lošeg i tu se postavlja pitanje “Što mi u vezi toga činimo kao društvo?”. Tehnološki napredujemo i naša djeca su pod odgovornosti nas roditelja i društva. Dužni smo reagirati na cyberbullying, predvidjeti probleme i prevenirati ih svakodnevno. Moramo zaštiti mlade i zaustaviti nasilje zakonom te se vratiti na osnovne ljudske vrijednosti, a to su osmijeh, poštovanje, prijateljstvo i zajedništvo – naglasio je gradonačelnik Kirin.

Temu online nasilja i medija komentirao je i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović.

– Tema koja je vrlo aktualna, tema o kojoj se premalo govori. Društvene mreže postale su snažna revolucija koja je promijenila naše živote, način na koji se družimo, vodimo poslovanje, gradimo profesije od kojih živimo. Svi smo otišli u neki medijski prostor gdje se ljudskost i socijalna komponenta zaboravila. Želim da ova današnja konferencija ostvari svoje ciljeve i učini naše društvo sigurnije i ono što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži – zaključio je Begović.

Nakon pozdravnih govora održana je panel-rasprava o temi kako zaustaviti cyberbulling, a govornici su bili Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

zatvori