Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Predstavljena opsežna monografija općine Virje, Perok: Nije bilo lako dovršiti ovaj projekt, ali dobro smo surađivali i uspjeli

Povijesno-zemljopisna monografija “Općina Virje – u prošlosti i sadašnjosti” predstavljena je jučer u društvenom domu u Virju, a na punih 540 stranica donosi iscrpan i sveobuhvatan prikaz Virja i okolice.

Ova sadržajem izuzetno bogata knjiga nije samo tekstualno raskošna, već je bogata slikovnim materijalom, fotografijama, zemljovidima, grafikonima, starim razglednicama i raznim dokumentima, rečeno je na promociji monografije.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo da može pozdraviti sve okupljene te da mu je srce puno zbog objavljivanja monografije.

– Znate da je općina Virje poznata po izdavaštvu te da su mnogi autori pisali o Virju i ovom kraju. Naime, željeli smo napraviti jednu knjigu koja bi sve to objedinila. Tako sam jednom prilikom razgovarao s pokojnim akademikom Dragutinom Feletarom o toj temi i on me potaknuo da sve i ostvarimo. Objeručke sam prihvatio ideju i počeli smo s tim vrlo opsežnim projektom – pojasnio je.

Stvaranje monografije trajalo je oko dvije godine, a bilo je i dosta prepreka, nastavio je načelnik.

– Akademik Feletar je okupio brojne autore koji su dali svoj doprinos knjizi pa zahvaljujem svim autorima na doprinosu u realizaciji projekta. Nije bilo lako dovršiti ovaj projekt, ali dobro smo surađivali i uspjeli smo u tome. Ispričavam se onima koji će možda pronaći pokoju grešku, ali knjiga je zaista obilna, a onaj tko radi taj i griješi – kazao je.

Dodao je kako je primjerak monografije besplatan za sve žitelje Virja, a preuzeti ga mogu u zgradi Općine.

– Molim mještane da pročitaju knjigu te da svojoj djeci i unucima prenesu saznanja te da svi skupa naučimo nešto za boljitak naše općine i Republike Hrvatske – zaključio je.

Zbog prerane smrti akademika Feletara njegova kćer Petra Somek preuzela je uređivanje knjige, a u pisanju je sudjelovalo 10 autora. Uz Dragutina Feletara, koautori su Hrvoje Petrić, Dražen Podravec, Petra Somek, Ivica Zvonar, Petar Feletar, Robert Čimin, Zvonimir Ištvan, Kristina Filipović i Nikola Cik.

Somek je kazala kako je ovo najopsežnija knjiga o općini Virje i okolici te ju je usporedila s enciklopedijom.

– Iscrpan je to prikaz Virja na 540 stranica, a autori su mahom znanstvenici. Unatoč tomu, svi tekstovi su pisani na vrlo pristupačan način tako da svima bude čitljivo. Knjiga je stvarana nekoliko godina, a glavni i odgovorni urednik bio je moj otac Dragutin Feletar. Svoje posljednje dvije godine života posvetio je izradi ove monografije. Nakon njegove smrti dopala me dužnost dovršavanja knjige, tako da ona izlazi posthumno i njegovo je posljednje uredničko i koautorsko djelo – ističe.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin je kao rođeni Virovec i dobar poznavatelj svojeg zavičaja pripomogao i u tehničkom uređivanju knjige, a na sve je vrlo ponosan.

– Svi autori osjećaju ponos kad dobiju ovakvu impozantnu monografiju u ruke kakvu nema niti Đurđevac, a niti Koprivnica. Uspjeli smo sažeti sve ono što smo mogli u datom trenutku te smo stavili to u korice. Volio bih da svi budu ponosni kada budu čitali te da će se vidjeti koliko smo truda uložili. To su ipak dvije godine rada na knjizi i nije uvijek sve bilo jednostavno. Imali smo svakakvih amplituda te boljih i lošijih trenutaka – rekao je.

Dodajmo kako je ova velika monografija izdana povodom 30. obljetnice Općine Virje.

zatvori