Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Na Interliberu predstavljena muzejska izdanja Muzeja grada Koprivnice

Robert Čimin u subotu je na sam blagdan sv. Martina na zagrebačkom Velesajmu u sklopu Interlibera održao predstavljanje novog dijela stalnog postava Muzeja grada Koprivnice i kataloga “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”, kao i turističke brošure “Plemenka” i najnovijeg “Podravskog zbornika 49/2023”.

Uz njega, predstavljanje je uveličano glazbenim izvedbama podravskih pjesama Bemian dueta iz Peteranca i interpretiranje stihova Frana Galovića u izvedbi Krešimira Blažeka iz Koprivnice.

Ujedno je iskorištena prilika za promociju vinske sorte Plemenka, čije vino proizvodi obitelj Šipek iz Kloštra Podravskog, a radi se o autohtonoj vrsti Podravine starosti preko tri tisuće godina koja je u posljednje vrijeme pomalo i zaboravljena. Samo predstavljanje najavila je Snježana Radovanlija Mileusnić iz MDC-a, a u sljedećih pola sata izdvojeni su najvažniji dijelovi i podaci navedenih publikacija.

Za razliku od klasičnih predstavljanja, ovoga puta održan je vrlo dinamičan program koji je popratilo tridesetak posjetitelja, dok su mnogi drugi prolaznici sajma barem na kratko zastali i primili pokoju informaciju o koprivničkom muzeju, Koprivnici i Podravini.

Posebno veseli činjenica da je predstavljanju prisustvovala Petra Somek, urednica i direktorica izdavačke kuće Meridijani, čiji se izložbeni prostor nalazio u Paviljonu 5. Budući da je ovogodišnje izdanje Podravskog zbornika, između ostalog, s naslovnicom i nekoliko radova posvećeno akademiku Dragutinu Feletaru, njezinom ocu, osvrnulo se na početke izlaženja 1975. godine, a dano je i nekoliko štikleca vezanih uz njegovo djelovanje.

Valja spomenuti da su uz Muzej grada Koprivnice svoja najnovija izdanja predstavili Dubrovački muzeji, odnosno ravnateljica Ivona Michl i voditeljica Pomorskog muzeja Ana Kaznačić Skurić, kroz naslov “150 predmeta za 150 godina” i  Muzeji grada Karlovca, odnosno viša knjižničarka Gradske knjižnice I.G. Kovačić Karlovac Vedrana Kovač Vrana i muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar.

Dodajmo kako je koprivnički muzej i ovim sudjelovanjem ponovno pokazao koliko snažnu izdavačku djelatnost ima te da u muzejskoj zajednici zasigurno i u tom vidu rada drži značajnu poziciju.

zatvori