Petak, 1. ožujka 2024.

FOTO Mnogobrojni mališani u posjeti Knjižnici i čitaonici Pitomača iskoristili akciju besplatnog upisa

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Pitomača održana je akcija besplatnog upisa za predškolce i učenike nižih razreda osnovne škole.

Bila je ovo prilika da se djeca od najranije dobi upoznaju s radom knjižnice, ali i potaknu na čitanje.

– Svake godine tražimo populaciju kojoj ćemo pružiti besplatan upis, a ove godine to je omogućeno učenicima i vrtićarcima. Grupni posjeti služe kako bi upoznali djecu s prostorom i načinom rada knjižnice, pravilima posudbe, knjigama za njihov uzrast, a samim time i kako bi ih potaknuli na usvajanje navike čitanja. Na ovaj su način naši najmlađi ispunili obrazac, dobili svoju iskaznicu te se ‘bacili’ u svijet knjiga – rekla je knjižničarka Knjižnice i čitaonice Pitomača Irena Gavrančić.

Osim knjiga, brojni korisnici knjižnice mogu posuditi razne DVD-e i CD-e, listati novine i časopise, pogledati izložbe te koristiti igraonicu i računala.

– U našoj knjižnici postoje razne aktivnosti koje su namijenjene svim dobnim skupinama jer imamo mnogobrojne članove svih populacija. Tako smo tijekom ove akcije za naše mlađe i starije učenike pripremili različite priče, upoznali ih s poviješću njihove knjižnice, pokazali im novu pitomačku monografiju u tiskanom obliku te zavičajne zbirke naših autora Petra Preradovića, Rajka Stilinovića i Branka Begovića. Osim toga, s njima smo vodili i razne rasprave, posebno o prednostima čitanja, a pomažemo im i da pronađu teme za sebe kako bi mogli odlutati u svoj svijet i opustiti se od obaveza – istaknula je Irena.

Dodajmo kako je akcija besplatnih upisa trajala od 15. listopada do 15. studenog tijekom koje su Knjižnicu i čitaonicu Pitomača posjetile sve dobne skupine Dječjeg vrtića Potočnica, učenici nižih razreda Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača, Područne škole Starogradački Marof, Dinjevac i Grabrovnica te učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.

zatvori