Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Milan Hibšer i Krešimir Marmilić održali posljednji u nizu koncerata u sklopu ‘Novigradskih jesenskih orguljaških večeri’

Posljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg festivala “Novigradske jesenske orguljaške večeri” održan je u petak u novigradskoj Župnoj crkvi Rastanka svetih apostola.

Riječ je o posljednjem u nizu koncerata u sklopu ovogodišnjeg festivala, poručili su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina, te naglasili kako su koncert izveli orguljaš Milan Hibšer i violinist Krešimir Marmilić.

Spomenuti glazbenici pokazali su svoju virtuoznost i zvukovnu raskoš instrumenata na kojima su zasvirali. Publika koja je i ovaj put potpuno ispunila crkvu uživala je u ovom jedinstvenom glazbenom doživljaju jer spoj orgulja i violine nije uobičajen.

– Željeli smo publici dočarati nešto posebno i u tome smo uspjeli jer su orgulje i violina ovoga puta doista zvučale sjajno – rekao je na kraju koncerta maestro Marko Đurakić, umjetnički ravnatelj festivala koji je i sam vrsni poznavatelj orgulja te idejni začetnik festivala.

Na programu koncerta bila su djela Stjepana N. Spadine, Paula Gläsera, Dietricha Buxtehudea, Josefa Gabriela Rheinbergera kao i znamenitog francuskog skladatelja Julesa Masseneta. Izvedena su i djela suvremenog hrvatskog skladatelja, violinista i violista Miroslava Miletića te Milana Hibšera koji se predstavio Scherzom za violinu i orgulje.

– Možemo biti počašćeni dolaskom ovako poznatih i vrsnih glazbenika u našu relativno malu sredinu i u ime svih organizatora festivala zahvaljujem im i čestitam na uspješno održanom koncertu – rekao je Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski, koji je glazbenicima uručio i prigodne darove.

Najveća zahvala ujedno je upućena publici zbog koje je ovaj festival pokrenut i organiziran.

– Doista smo oduševljeni dolaskom publike jer je na festivalu na sva tri koncerta sudjelovalo oko tri stotine ljudi. Vjerujem da su svi uživali u vrhunskim izvedbama, a to nam daje poticaj da nastavimo dalje i već sada krenemo s pripremama za 3. festival “Novigradske jesenske orguljaške večeri” koji će se održati 2024. godine – poručio je Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Zahvale su upućene i svima koji su doprinijeli da cijeli festival bude toliko uspješan, a posebno domaćem orguljašu Željku Šeničaru te fotografima Josipu Petrasu i Peri Grgiću.

– Svim izvođačima koji su ove godine nastupili na festivalu zahvalu je izrekao i domaćin festivala preč. Ljuban Škraba, župnik Župe Rastanka svetih apostola izrazivši zadovoljstvo i ponos što se festival održava upravo u Novigradu Podravskom i što je na koncerte svaki puta došlo tako puno publike. Rekao je da ovi koncerti potvrđuju naziv koji nose orgulje, a to je “kraljica instrumenata” – istaknuli su.

Podsjetimo, festival je započeo prvim koncertom 21. listopada i nastavljen je koncertom održanim 4. studenoga. Festival su koncertom otvorili umjetnički ravnatelj maestro Marko Đurakić i muški zbor “Sveti Marko Križevčanin” prikazavši glazbeni presjek sakralne i orguljaške glazbe svih povijesnih epoha, počevši od korala pa sve do glazbe 20. stoljeća. Drugi koncert, na kojem je vjerna publika bila nagrađena prigodnim darovima, održao je Dubravko Ćepulić Polgar, mladi glazbenik i višestruki državni prvak u sviranju orgulja, koji je svojim izvedbama oduševio sve prisutne.

– Na završetku festivala organizatori su pozvali sve da prate i druga kulturna i turistička događanja koja će biti organizirana u Novigradu Podravskom i drugim mjestima u Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina – zaključili su.

zatvori