Četvrtak, 29. veljače 2024.

FOTO Klapa Geta koncertom upotpunila pjesničko-glazbenu večer ‘Dalmacija u Podravini’

Klapa Geta iz Orebića koncertom u Grabrovnici upotpunila je pjesničko-glazbenu večer “Dalmacija u Podravini”.

Koncert je održan u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici.

Orebićka klapa Geta tradicionalno njeguje a capella pjevanje, no već neko vrijeme priprema izvedbe uz gitare i mandoline te radi novije obrade poznatih dalmatinskih pjesama.

– Već duže vrijeme radimo obrade poznatih pjesama pa smo tako i ovaj put odlučili napraviti dobar ugođaj i pripremiti novije obrade pjesama na dvije gitare. Klapska pjesma nam je u krvi i ovo je izričaj onoga što volimo i što radimo kroz cijeli život, a neiscrpna tema svih naših pjesama je ljubav. Mi smo svi tu volonteri i radimo ovo zato što to volimo – rekao je član klape Geta Josip Prizmić.

Klapa je imala niz nastupa i koncerata diljem Hrvatske, ali i van granica Hrvatske te je nedavno sudjelovala na Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj gdje je zauzela četvrto mjesto.

– Radimo i nastupamo cijelu godinu, a osim Hrvatske posjetili smo i Italiju, Austriju, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Vojvodinu i još puno mjesta te je zapravo teško navesti gdje nismo bili. Nakon sezone uzeli smo predah, a zatim smo u velikoj konkurenciji od 10 klapa na Festivalu klapa dali sve od sebe i zauzeli četvrto mjesto. Inače, iza sebe imamo jedan nosač zvuka, a tijekom zime planiramo raditi i na izdavanju drugog. U sljedećih mjesec dana čeka nas gotovo 10 nastupa u Hrvatskoj i tome se zaista radujemo – zaključio je Josip.

Dodajmo, klapa Geta osnovana je 2010. godine kao muška klapa pod vodstvom profesorice Marine Stanković, dok ju posljednjih sedam godina vodi član klape Janes Vlašić te od tada djeluju kao mješovita klapa. Klapa djeluje u sastavu prvog tenora Fani Orlić, drugih tenora Mirjane Galić i Nenada Borovine, baritona Josipa Prizmića te baseva Tonija Ćurkovića, Lovre Katalinića i Janesa Vlašića.

Spomenimo još da su na pjesničko-glazbenoj večeri “Dalmacija u Podravini” pjesnikinje Mira Orlić i Marina Borovina čitale stihove brojnih pjesama, dok je članica sastava Tina nosila pelješku narodnu nošnju čiju tradiciju čuva i njeguje folklorna skupina Poloneza.

zatvori