Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Gazda Pero u iščekivanju dolaska najmlađeg unuka iz rodilišta obišao polja na kojima rastu 50-ak centimetara velike rotkve

Bijele rotkve od kojih neke teže i više od dva kilograma jučer je prilikom jesenskog obilaska polja OPG-a Markovica iskopao gazda Pero.

Obilazak polja i vađenje rotkvica zabilježio je svojim fotoaparatom Želimir Hrvatić koji je istaknuo kako je gazda Pero obišao polje u iščekivanju dolaska njegovog najmlađeg unuka iz rodilišta.

– Rotkvicama dužine 50-ak centimetara, težine oko dva kilograma, koje smo posijali nakon žetve pšenice, na prirodan način rahlimo naše oranice – naglasio je gazda Pero.

Uzeli su pritom uzorke daikona, odnosno bijele rotkve za izračun unosa organske materije i minerala u tlo. Pregledali su i korijenje boba na kojem se lijepo vide kvržice s dušikom koji je bob iz zraka uzeo i tu pospremio, a koji će zamijeniti umjetno gnojivo. Pored toga izmjerili su Ph vrijednosti tla koja iznosi 6,5 i humusa koji je 2,5.

Zaključili su na kraju kako je bijela rotkva prirodna pomoć pri skidanju suvišnih kilograma, kolesterola i celulita, a potiče rad bubrega i žuči te služi za uravnoteženje šećera u krvi.

zatvori