Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Đurđevački srednjoškolci sudjelovali na edukativnom predavanju o komunikaciji tijekom Domovinskog rata

Učenici Srednje škole Đurđevac sudjelovali su na edukativnom predavanju o Domovinskom ratu.

U okviru obilježavanja sjećanja na Domovinski rat s fokusom na školsku temu “Sigurnost informacijskih sustava” budućim tehničarima za računalstvo predavanje je održao Branko Novosel, pripadnik 127. Brigade Hrvatske vojske u Virovitici.

Naime, Novosel je podijelio svoje iskustvo rada u Centru veze gdje je vodio informatički dio komunikacije brigade na terenu i zapovjedništva u Virovitici. Učenicima je detaljno objasnio kako je osiguravao komunikaciju brigade stvarajući program za šifriranje i dešifriranje izvještaja s terena koji su slani na velike udaljenosti između Slavonskog Broda i Virovitice pomoću računala i radio valova, poručuju iz Grada Đurđevca.

Učenici su također imali priliku vidjeti ispis originalnog programa za šifriranje napisanog u TurboPascalu i DOS-u 1992. godine.

– Učenici su s velikim zanimanjem pratili detalje o borbi s jugoslavenskom vojskom kroz korištenje radio valova zatim o tome da je naš Centar veze bio lociran pomoću goniometra i triangulacije od posebne postrojbe JNA, a potom i napadan pa smo imali strah od diverzanata koji su tražili centre veze kako bi prekinuli komunikaciju između vojnika i zapovjedništva, ali i da smo se služili svakakvim lukavstvima i protumjerama, šifriranim razgovorima te metodom ugradnje čipa za šifriranje inverzije glasa u radio stanice – pojasnio je Branko Novosel.

Dodajmo kako je učenicima bila omogućena i stvarna demonstracija opreme koja se koristila u ratu.

zatvori