Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Djelatnice Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica u sklopu Erasmus+ KA1 programa učile o novostima u obrazovanju odraslih

Projekt “Booster za suočavanje s novostima u obrazovanju odraslih”, koji je Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica odobren u okviru Erasmus+ KA1 programa završio je 30. rujna 2023. godine.

Projekt se provodio od 1. listopada 2022. godine, a prijavljen je u veljači 2022. godine s ciljem bolje prilagodbe “novoj eri” u području obrazovanja odraslih, koja je započela donošenjem novog Zakona o obrazovanju odraslih na samom kraju 2021. godine. Novi Zakon je donesen s namjerom uređivanja sustava obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj, u kojemu je u tom trenutku bilo registrirano više od 600 različitih organizacija.

Projekt je uključivao usavršavanje triju djelatnica na ciljanim strukturiranim tečajevima u relevantnim organizacijama u svrhu bolje pripremljenosti za primjenu promjena koje je donio novi Zakon.

Metodologija tečajeva sadržavala je kombinaciju tri važna elementa: pružanje potrebnog znanja (teorija), korištenje alata, kao što su studije slučaja, video zapisi, igre, animacije i vježbe (praktično iskustvo) te povratna informacija/refleksija.

Prvo je krajem svibnja/početkom lipnja Ana Odak u Bologni pohađala sedmodnevni tečaj na temu “Učinkovito formativno vrednovanje i upravljanje povratnim informacijama u obrazovanju”.

Ana je tijekom mobilnosti stjecala znanja o sljedećim temama: Učenje ključnih principa i prednosti formativnog ocjenjivanja, Stjecanje znanja o alatima za formativno ocjenjivanje, Učenje strategija feedbacka, Promicanje formativne kulture u razredu te Otkrivanje ICT-a i alata za ocjenjivanje temeljenih na igrama. Ostali polaznici tečaja stigli su iz različitih zemalja i ustanova različitog tipa te su na taj način svi dobili priliku za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse iz Portugala, Islanda, Belgije, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.

Početkom srpnja Irena Babić pohađala je u Pragu petodnevni tečaj na temu “Strategije coachinga za škole”.

Na tečaju su polaznici kroz sljedeće tematske module upoznati sa specifičnim vještinama i uključeni u niz problema i situacija iz stvarnog svijeta s kojima se mogu susresti u svojoj ustanovi: Komunikacija kao dio coaching alata, Coaching alati u davanju feedbacka, Određivanje ponašanja i stilova razmišljanja učenika, 4 koraka coachinga, Učinkovito slušanje putem digitalnih tehnologija, Coaching metode pregovaranja, Obrazovanje temeljeno na pitanjima, Razlike između mentorstva, terapije i treninga, Uspostavljanje kontakata s okolinom i međuljudska komunikacija, Dekodiranje poruke (mind map), Moderirana diskusija.

Multikulturalno okruženje sudionika iz Portugala, Španjolske, Turske, Cipra, Mađarske i Rumunjske pružilo je priliku za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi te nova poznanstva.

Maja Holek je sredinom srpnja u Pragu pohađala petodnevni tečaj na temu “Vođenje i upravljanje u obrazovnim ustanovama”.

Teme koje su obrađivane na tečaju su: Strateško vođenje i upravljanje, Upravljanje realizacijom vizije, Motiviranje i inspiriranje ljudi, Rad s organizacijskim i pojedinačnim ključnim pokazateljima uspješnosti i kompetencija te Strateško upravljanje okolišem i planiranje.

Uz stjecanje novih znanja, ostvarena su nova poznanstva i razmjena primjera dobrih praksi s ravnateljima i voditeljima institucija iz Španjolske, Portugala, Švedske, Latvije, Njemačke, Francuske, Italije, Grčke, Slovačke.

zatvori