Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Dani okusa Podravine i Prigorja, župan Koren: Oznaka okus tradicije postala je poput malog Michelina

Dani okusa Podravine i Prigorja naziv je projekta autohtone i tradicijske gastronomije u kojem sudjeluje 12 županija s više od 100 objekata, a koji će se održati od petka 17. studenog do prve nedjelje u prosincu.

Projekt je službeno najavljen danas u Hotelu Zlatan, jednom od osam objekata koji sudjeluju u ovom projektu.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, istaknula je kako je sudjelovanje u ovom projektu besplatno. Dodala je kako je intencija ovog projekta promoviranje domaće gastronomije.

Snimio Valentino Štefanek.

– U sklopu projekta održat će se i radionice. Sudjelovanje u radionicama je besplatno uz prethodnu prijavu – kazala je.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, naglasio je kako je znak Okusi hrvatske tradicije postao prepoznatljiv znak u gastronomskom svijetu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Možemo ga usporediti s jednim malim Michelinom. Doista mislim da je to tako i drago mi je što u našoj županiji postoji već određeni broj ugostitelja koji imaju tu oznaku. Svake godine imamo priliku taj broj povećati. Kroz sve aktivnosti županijske Turističke zajednice jednim velikim dijelom pokušavamo dati doprinos ugostiteljskom segmentu kroz naše programe bilo kroz marketinške programe, bilo kroz razne subvencije. Nastojimo sukladno našim ovlastima i financijskim mogućnostima dati doprinos ovom sektoru koji ima veliki potencijal – rekao je župan.

Dodao je kako je morski turizam blizu svojeg limita.

– Kontinentalni turizam, na žalost, ili na sreću, ima još jako veliki prostor za napredak. Svaki takav poticaj i projekt doprinosi tome da se taj prostor smanji i da kontinentalne destinacije postanu atraktivne i dobiju svoj prostor. Na kraju krajeva, i da svi oni koji se s time bave osjete da rade nešto što je za njih dobro te da daju doprinos tom sektoru i sveukupnom hrvatskom gospodarstvu i društvu. Mali koraci čine svaki veliki put – naglasio je župan.

Maja Šimenc, voditeljica projekta Okusi hrvatske tradicije, istaknula je kako je ovo četvrta godina održavanja projekta.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ovim projektom pokrili smo područje gotovo čitave kontinentalne Hrvatske. Projekt je počeo prije osam godina, pridružile su nam se na početku dvije županije, da bismo danas došli do 12 županija. Ideja je da oznaka okus tradicije gostima govori da u objektu mogu pojesti tradicionalna lokalna jela, jela toga kraja – istaknula je.

Dodala je kako im je ovim projektom želja sačuvanje tradicijskih jela te ih približiti širem krugu ljudi.

Ivana Katanović, predstavnica restorana Lovačke kuće Sokolovac, naglasila je kako su njihovi specijaliteti jela od divljači.

Snimio Valentino Štefanek.

– Baziramo se pretežno na domaćim namirnicama i domaćim izradama koliko je to moguće. Divljač od koje spremamo jela dolazi iz okolice samog restorana jer se on nalazi u srcu lovišta. Osim jela od divljači, imamo i druga jela od drugih vrsta mesa, ali i jela za vegetarijance i dijabetičare. Trudimo se biti autentični i jako smo zadovoljni što možemo sudjelovati u ovom projektu – istaknula je.

Nikolina Lončar, predstavnica Restorana Zlatan, naglasila je kako za svoje goste pripremaju kao i svake godine pregršt tradicionalnih jela.

Snimio Valentino Štefanek.

– Novitet je što smo u sva jela ubacili koprivu. Držimo se tradicionalnih mesnih jela koja su se pripremala na našem području. Ponosni smo na svoja jela od koprive, jer ju beremo i pripremamo sami – poručila je.

Mario Fuček, direktor Turističke zajednice Grada Đurđevca, predstavio je restoran Stari Grad, naglasivši kako se restoran izrazito ponosi gastronomskom baštinom.

Snimio Valentino Štefanek.

– U recentno vrijeme izdali smo i krasnu kuharicu vezanu uz našu tradicionalnu gastronomijom. Unutar Đurđevca ističu se dvije gastronomske perjanice koje primaju sve veći i veći broj gostiju. To je Đurđevečka hiža u Hotelu Picok i Restoran i pivnica Stari Grad. Ako toj našoj gastronomiji dodamo i prefiks eno, a tu mislim na naša vina s Peskov koja su bogata mineralima i bukejom, onda imamo jedan iznimni gastro doživljaj – naglasio je Fuček.

Dodao je kako je Restoran Stari Grad išao na jednostavnija i financijski pristupačnija jela.

Danijel Dugina, direktor Hotela Picok, predstavio je jela koja će biti uključena u ponudu te pozvao sve da dođu u Hotel te isprobaju jela koja nude.

zatvori