Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Članovi Karting kluba Koprivnica postali ekipni prvaci Hrvatske, Zelenko: Kad jedne godine pobijediš, iduće si ti lovina

Karting klub Koprivnica jedan je od najstarijih u Hrvatskoj s tradicijom koja seže još od 1968. godine. Osim duge tradicije, klub ostvaruje i velike uspjehe pa su tako članovi kluba ove godine postali ekipni prvaci Hrvatske.

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom kluba Danijelom Zelenkom koji nam je kazao kako klub nikada nije imao prekid veze s nacionalnim savezom. Nadalje, najvažniji dio kluba su svakako vozači koji ostvaruju sjajne uspjehe, a Zelenko navodi kako su uvijek u potrazi za novim članovima.

– Uvijek gledamo da imamo što više vozača i natjecatelja, odnosno podmlatka. Ove smo godine nastupili u svim klasama, tako da u klasi za djecu od osam do 10 godina imamo viceprvaka Andriju Borovčaka koji je prvi put počeo voziti ove godine. Uspjeli smo ga istrenirati da postane viceprvak. U kategoriji za djecu od 10 do 12 godina je njegov stariji brat koji je prvak Hrvatske te je pobijedio skoro sve utrke – ističe.

Nisu samo vozači juniorskih kategorija ostvarivali velike uspjehe, tu su i seniori.

– U seniorskoj klasi imamo Leona Zelenka koji je kao debitant kategorije protekle godine bio juniorski prvak, a ova godina mu je bila prva u seniorskoj i već je prvak. Imamo i masters kategorije koje su za vozače starije od 32 godine. Tu su nam Ivo Matić koji je prvak Hrvatske i Zoran Švec koji je viceprvak – dodao je.

Zelenko navodi kako sezona nikada ne prestaje, a kako kaže, kada prestanu utrke u tekućoj kreću treninzi za sljedeću.

– Međunarodne utrke počinju već u veljači, a sve završava velikom finalnom utrkom u prosincu. Ove godine finale je u Bahreinu. Mi treniramo gotovo svaki vikend pa se tako stalno putuje na staze gdje je sljedeća utrka. Primjerice, ako je utrka u Virovitici trenira se tamo. Uvijek se trenira tamo gdje je utrka kako bi vozači bili spremni upravo za tu stazu – govori nam.

Izvor: kartingklubkoprivnica.hr

Zapažene rezultate klub ne ostvaruje samo na domaćim stazama, već i na međunarodnoj sceni.

– Leon Zelenko bio je viceprvak svijeta u mikro klasi 2017. godine. Također, 2022. godine bio je europski prvak u Francuskoj te je višestruki prvak centralne europske zone. Pojedini vozači imaju toliko titula da se mora reći kako su to zapaženi rezultati – rekao je Zelenko.

Za takve rezultate uz vozače zaslužni su i svi oni koji sudjeluju u radu kluba, a bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti sve navedeno.

– Puno je tu različitih kategorija vozača koji nastupaju na različitim prvenstvima jer nemaju svi mogućnost da voze vani. Imamo i pridružene članove koji nam pomažu te mehaničare. Naime, vozač ne može sam bez određene logistike i mehaničara. Tako da nas u klubu ima recimo oko 20 do 25 aktivnih i pasivnih članova – navodi.

Kada je riječ o budućem razdoblju i planovima, ističe da sve rade postupno i ništa ne forsiraju.

– Seniorske klase su jako teške, a pojedini dečki imaju jako puno vremena i treniraju puno te imaju dobre financijske mogućnosti da cijelu zimu provedu u toplijim krajevima i treniraju, što mi naravno ne možemo. Sad su svi nakon sezone otišli u Dubai, Španjolsku ili Portugal na treninge. Tako da neki vozači imaju prednost, ali mi to pokušavamo dostići talentom i domaćim treninzima. Nemamo nikakve posebne planove, ali uvijek tražimo nove članove – pojašnjava.

Izvor: kartingklubkoprivnica.hr

Da bi se postalo članom potrebno je samo javiti se u klub, a dalje sve ovisi o roditeljima i o tome koliko su se djeca spremna odricati određenih stvari.

– Sve informacije nalaze se na našoj web stranici. Mi zainteresirane možemo uzeti na probu, imamo i opremu tako da za te prve korake sve možemo napraviti. Klub dalje pomaže u strategiji i tehničkim stvarima, ali roditelj mora biti taj koji će pomoći svom djetetu. Ima tu dosta putovanja i odricanja, a pogotovo od škole dok se putuje. Mi u siječnju treniramo u Italiji gdje nam je toplo pa se svaki vikend putuje tamo – rekao je Zelenko.

Ipak na sve je pozitivno utjecala i nova karting staza napravljena u Botovu.

– Koprivnica je najpoznatiji grad po kartingu i bez staze smo svi bili nemoćni. Ljudi su imali kartinge po garažama, dok su im najbliže staze bile u Virovitici ili Novom Marofu. Sada je staza u Botovu pa se ipak nešto pokrenulo i organiziraju se utrke te je sve maksimalno pozitivno. Naime, imamo u Koprivnici više kartinga nego u cijeloj Hrvatskoj – dodaje.

Za kraj je istaknuo određene vozače koji su postigli sjajne rezultate tijekom godina.

– Osim Leona, tu je još i Borovčak. On sada nastupa kao mlađi junior pa ćemo vidjeti kakve će rezultate imati u budućnosti. Imamo i seniora Marka Turka koji trenira puno da bi napravio dobre rezultate. Leon je sada u seniorskoj klasi te mu je izazov voziti se s boljim vozačima i stizati ih. Kad jedne godine pobijediš, iduće si ti lovina i tebe svi love – zaključio je te dodao kako je karting juniorski sport, a nakon toga djeca već razmišljaju o autima i automobilizmu.

Tekst pripremili Hana Volenik i Valentino Štefanek.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori