Srijeda, 19. lipnja 2024.

FOTO Brojni posjetitelji na Kladarskom bregu proslavili Martinje i obilježili kraj još jedne vinogradarske godine

Blagdan svetog Martina ili Martinje najveća je i najznačajnija vinska svetkovina, a 2019. godine ova tradicija upisana je u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Tradicionalna manifestacija Martinje v Kladarskem bregu u Turističko informativnom centru Klopotec okupila je brojne vinogradare i ljubitelje dobre kapljice koji su na ovaj način proslavili dan svetog Martina, najveći vinski blagdan.

Proslava je započela svetom misom kod kapele svetog Martina na Kladarskom bregu predvođenom župnicima Sinišom Preinerom i Zdravkom Radošom. Potom je uslijedio tradicionalni običaj simboličnog krštenja mošta u mlado vino uz martinjske špelancije, a sve je bilo predvođeno vinskim meštrom Brankom Sobotom čime je označen kraj vinogradarske godine.

– Vrijeme je Martinja i cijeli tjedan se na našem prekrasnom Kladarskom bregu, ali i svim ostalim bregima koji spadaju pod pitomačko vinogorje, održavaju razne ceremonije krštenja mošta u vino. I mi imamo svoje tradicionalno Martinje koje započinjemo svetom misom, a kasnije i ceremonijom krštenja mošta. Ove godine smo se okupili u zaista velikom broju pa se nadamo da će se ova tradicija održati i narednih godina i to ne samo povodom Martinja već i proslavom drugih manifestacija – rekla je direktorica Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz.

Tijekom službene ceremonije krštenja mošta odabrani su i kum Ivica Fridl te kuma Spomenka Prevolšek kako bi mošt postao što kvalitetnije vino. Okupljeni su zatim nastavili druženje uz vrhunska bilogorska, odnosno pitomačka vina, zakusku te glazbu Tamburaškog sastava Frontmeni.

Dodajmo kako je ovogodišnje Martinja v Kladarskem bregu održano u organizaciji Općine Pitomača i Turističke zajednice općine Pitomača.

zatvori