Subota, 27. travnja 2024.

[DARIVANJE] PLEMIĆKA RUTA Kroz osam lokacija uživajte poput plemića i otkrijte sve ljepote Slavonije i Podravine

Upoznajte plemićku povijest, doživite plemićki odmor za pamćenje i sudjelujte u igri darivanja sakupljajući pečate na lokalitetima Plemićke rute na destinaciji Slavonija i Podravina.

Poručuju tako iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije i dodaju da Plemićka ruta, koja je na Danima hrvatskog turizma dobila prestižno priznanje kao jedna od najatraktivnijih ruta u Hrvatskoj – spada u TOP 3 tri destinacije kulturnog turizma u Hrvatskoj, kroz osam lokacija Virovitičko-podravske županije spaja prekrasnu prirodu, zanimljive priče i legende, vrhunsku gastronomiju, bogatu tradiciju i najatraktivnije dijelove Slavonije i Podravine.

Na ovom plemićkom putovanju razgledajte dvorce, kurije, ljetnikovce, suvremene muzeje, sela i gradove, Dravu i Papuk, ali upoznajte i zanimljive priče i legende o Jankovićima i Pejačevićima, grofu Draškoviću, obitelji Schaumburg-Lippe i pjesniku Petru Preradoviću.

Izvrsna polazišna točka za otkrivanje ljepota Slavonije i Podravine svakako je Dvorac Janković u pirotesknom Suhopolju, sagrađen u 18. stoljeću. Svi nepopravljivi romantičari, poput grofa Elmira plemenitog Jankovića, ovdje mogu iskusiti pravu romantičnu bajku, ali i saznati o turbulentnoj povijesti Dvorca kroz tri stoljeća.

Za sve ljubitelje prirode i rekreativce, tu su pak najljepša gorska dolina na sjevernim obroncima Parka prirode Papuk i obnovljeni ljetnikovac grofa Draškovića. Park šuma Jankovac planinarsko je izletište s planinarskim domom, potocima, jezerima, dugim stazama i najvećim slavonskim slapom Skakavcem od 35 metara visine. Za obiteljske izlete, Kurija Drašković u Noskovcima danas je posjetiteljski centar Dravska priča koja vas upoznaje s mističnim svijetom vila i vilenjaka, a tu su i oporavilište za ptice, hotel za kukce i vrt perunika.

Ako želite saznati koji plemić je imao zavidnu vojnu karijeru, ali usput uživati u poeziji i pisati perom, onda je tu Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Razgledajte izložbu, prisjetite se dragih stihova ili poslušajte slavnog pjesnika Preradovića kako vam priča o svojem životu.

No, bez obzira s koje strane Plemićke rute krenuli, svi putevi vode u središte Virovitice. Kasnobarokni dvorac s klasicističkim elementima, ali i tajnim prolazom do grofovih odaja, Dvorac Pejačević, u kojem je smješten Gradski muzej Virovitica s vrijednim postavom Drveno doba, priča o povijesti Virovitice i utjecajne obitelji Pejačević.

Istinski gurmani se pak mogu zaputiti prema seoskoj idili u Višnjici ili na ladanje u Kapeli Dvoru. Tradicionalno seosko imanje, Pustara Višnjica, pruža ruralni pejzaž, vožnju kočijom ili biciklima, druženje s konjima, šetnju stoljetnim parkom i slasne domaće delicije, dok će vam u Kuriji Janković u Kapeli Dvoru jutra mirisati po vrućoj kavi, pečenim pogačicama, kulenu, čvarcima i domaćem ajvaru.

Za kraj rute, posjetite najvišeg i najstarijeg stanovnika zelenog slavonskog grada Slatine. S čak 32,5 metara visine i više od 130 godina, sekvoja u Slatini jedna je od najstarijih sekvoja na tlu Europe i zaštićen je spomenik prirode u Hrvatskoj. Zasadila ga je plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, ista ona koja je 1864. u Slatini pokrenula proizvodnju pjenušca.

Istražujući Plemićku rutu, otkrivajte, ali i sakupljajte pečate. Posjećujući ovih osam lokacija, sakupite pečate jer možete osvojiti vrijedne nagrade. Za sakupljenih svih osam pečata Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije vas nagrađuje s noćenjem s doručkom u Posjetiteljskom centru Dvorac Janković, dok vam šest sakupljenih pečata nudi paletu vrhunskih proizvoda lokalnih proizvođača.

Stoga, uputite se na izlet po plemićkoj mjeri! Istražite povijesne kurije i dvorce, zakoračite u plemićke ljetnikovce i posjetite moderne muzeje i centre. Otkrijte i stare priče, uronite u svijet prirode pa iznenadite nepce slavonskim i podravskim specijalitetima – Plemićka ruta vas poziva jer kad jednom otkrijete Slavoniju i Podravinu, sigurno ćete se vraćati.


Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije daruje jednog čitatelja s po dvije ulaznice za Dvorac Janković u Suhopolju gdje ih čekaju kolači olimpijske viceprvakinje Sandre Jadek i pjenušac Podruma Vineda, uz besplatno korištenje multimedijalne sobe. Sretna dobitnica je Jelena Andrašić, a upute smo vam poslali u inbox.

zatvori