Petak, 3. svibnja 2024.

Županija osigurala europske novce za pomoćnike u nastavi, sredstva neće biti dovoljna pa će posegnuti u svoje izvorne prihode

Koprivničko-križevačka županija osigurala je sredstva za sufinanciranje rada 54 pomoćnika u nastavi za 59 učenika u 17 škola.

Naime, prihvaćen je projekt “Prilika za sve 6” i potpisan je ugovor kojim je osigurano nešto više od 384.000 eura, od kojih 95 posto osigurava Europska unija.

Iz Službe ureda župana dodaju da ipak dodijeljena sredstva neće biti dovoljna pa će Županija osigurati dodatna sredstva iz izvornih prihoda za sufinanciranje dijela materijalnih prava zaposlenih pomoćnika u nastavi.

– Zapošljavanje pomoćnika u nastavi započelo je s početkom školske godine, a za postupak selekcije i zapošljavanja kandidata zadužene su same škole. Uvjet za zapošljavanje pomoćnika u nastavi je četverogodišnja srednja stručna sprema i potvrda o završenoj edukaciji za poslove pomoćnika u nastavi, u skladu s pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Poslovi pomoćnika u nastavi su pomoć učeniku u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, kretanju, uzimanju hrane i pića, obavljanju higijenskih potreba, obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, kao i suradnja s nastavnicima i vršnjacima učenika u razredu – poručuju.

Podsjetimo, radi se o projektu kojem je svrha pružanje stručne podrške učenicima s teškoćama u razvoju za ravnopravno uključivanje u rad i obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama na području Koprivničko-križevačke županije.

– Ovim projektom su prihvaćene projektne aktivnosti u razdoblju od kolovoza 2023. do kolovoza 2024, a Županija kao korisnik projekte uključivanja pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda uspješno provodi od 2015. godine. Ukupna vrijednost tih ranije provedenih projekata iznosi nešto više od 2,5 milijuna eura – zaključuju u Službi ureda župana.

zatvori