Subota, 18. svibnja 2024.

ZATVORENA SIRANA Mijok: Izbile su burne reakcije, očekujemo da nam ju vrate čistu i ispravnu i nakon toga raspisujemo novi natječaj

Nakon što je tri mjeseca virovitička sirana bila u zakupu slovenske tvrtke, primijećene su brojne nepravilnosti i propusti.

Istaknuto je na nedavnoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo, slovenska tvrtka sa sjedištem u Pepelanama u ožujku ove godine dobila je u zakup Centar za istraživanje i razvoj mljekarstva u Virovitici s ciljem da sirana počne s radom. Tvrtka je radila od lipnja do rujna ove godine, a vlasnik tvrtke Anton Šentak žalio se da mu županijske službe žele onemogućiti poslovanje na svakom koraku.

Tim povodom se pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok osvrnuo na pitanje sirane.

– Sirana je građena nacionalnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede te je u ožujku 2022. godine dana na upravljanje našem Tehnološko-inovacijskom centru koji je raspisao natječaj i dao siranu u zakup tvrtki Mliječni put. Tvrtka nije bila u mogućnosti početi s proizvodnjom te smo nakon sporazumnog raskidanja ugovora sklopili ugovor s jedinom drugom tvrtkom – Vitas – objasnio je Mijok.

Naglašava kako je najvažniji uvjet bio da mlijeko koje se nabavlja za siranu bude isključivo s područja farmi Virovitičko-podravske županije, a ako to ne bude moguće, sirovina se mogla nabavljati iz drugih županija, a tek potom uvoziti iz inozemstva.

– Sirana je predana gospodinu Šentaku i suradnicima u potpunosti ispravna, a od lipnja do rujna se svašta događalo. Mlijeko je dolazilo isključivo iz područja Slovenije i to u značajno većim kapacitetima nego što sirana može zaprimiti. Zaobilazio se HACCP, forsirala se oprema, nije bilo odgovarajuće higijene te se prema zaposlenicima ponašalo nekorektno. Nakoj brojnih dojava, otišao sam u kontrolu i ostao zgrožen propustima i nepravilnostima – rekao je.

Uslijedila su dva tjedna tijekom kojih se molilo vlasnika tvrtke da ispravi sve nedostatke, ali, prema riječima Mijoka, “ništa nije napravljeno već je pristigla još jedna cisterna mlijeka iz Slovenije”.

– Sve što se radilo bilo je suprotno odredbama ugovora, HACCP-u i pravilima struke. Definiran je zapisnik svih nepravilnosti koje je gospodin Šentak svojevoljno potpisao i priznao propuste. Nastojali smo sporazumno potpisati ugovor, no izbile su burne reakcije uz grube riječi te je ugovor raskinut jednostrano. Uskoro očekujemo primopredaju sirane u stanju u kakvom smo ju i dali, čistu i ispravnu nakon čega ćemo ponovno raspisati natječaj i biti detaljniji u analizi poduzetnika – zaključio je Mijok.

zatvori