Petak, 17. svibnja 2024.

Vlada blagdan Svih svetih proglasila sajmenim danom, obrtnici mogu prodavati svijeće i cvijeće

Vlada Republike Hrvatske blagdan Svih svetih proglasila je sajmenim danom na razini cijele zemlje.

Ovakvom odlukom cvjećarnice i obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta imaju mogućnost rada na dan kada ova djelatnost ostvaruje najveći profit, što bi inače bilo onemogućeno temeljem novih zakonskih ograničenja rada nedjeljom i blagdanom.

Vladinom odlukom zadovoljni su i u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

– Obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta uz crkve odnosno svi cvjećari i specijalizirane trgovine glavnu tržišnu orijentaciju imaju upravo na nedjelje i blagdane kada građani najviše posjećuju svoje pokojne na grobljima, što se osobito odnosi na blagdan Svih svetih. Posljednjim izmjenama Zakona o trgovini takvi obrti su ograničeni na rad 16 nedjelja godišnje, uz zabranu rada blagdanom. Na taj način, osobito u slučaju eventualnog nerada spomenutim blagdanom, njihovo poslovanje i opstanak je ugrožen jer se kod ove djelatnosti ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane u tjednu – objašnjavaju.

Predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep kazala je da je ovakva odluka od velike važnosti za cvjećare i sve povezane djelatnosti.

– Mnogi od nas baziraju svoju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na ovaj blagdan. U ovom slučaju mogli bismo govoriti ne samo o neostvarenom prihodu već i o velikim gubicima, s obzirom na to da moramo unaprijed osigurati i potreban materijal. Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bi bila nenadoknadiva na nas, a za nemali broj nas i kraj poslovanja. Odluka na ovoj razini stavlja sve hrvatske cvjećare u isti položaj u kojem ne ovise o reakciji svojih jedinica lokalne samouprave i mogu planirati svoj rad te je osobito važno da se ova odluka odnosi i na prodavaonice, a ne samo na vanjsku prodaju – zaključila je.

zatvori