Subota, 18. svibnja 2024.

Učenici Tehničke škole Virovitica provode preventivni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva

Preventivni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva provodit će učenici medicinskog usmjerenja zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok i to na području Suhopolja.

Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, pojasnio je na nedavnoj Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije kako su u tijeku provedbe određenih nacionalnih preventivnih programa pri čemu se odaziv na program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva na području Virovitičko-podravske županije pokazao vrlo slabim .

Kako bi podigli svijest građana o važnosti preventivnog ponašanja, učenici Tehničke škole Virovitica, petog razreda smjera medicinska sestra/ tehničar opće njege kroz program “Prevencijom do zdravlja” od 16. do 31. listopada obilazit će stanovnike Suhopolja i provoditi javnozdravstvenu aktivnost.

– Ideja je bila da naši učenici ne čekaju da pacijenti dođu k njima u ordinaciju, već da kroz 12 radnih dana oni obiđu kućanstva na području Općine Suhopolje kako bi na taj način podigli razinu svijesti o potrebi provedbe preventivnih programa, posebice ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva. Na ovaj bi način učenici učili i teorijski i praktično te bi iskusili pravi terenski rad koji će im dobro doći za budućnost. Uspjeli smo povezati zdravstvo i prosvjetu te je ovakav način provođenja programa nešto novo na području županije, ali i Republike Hrvatske – rekao je Venus i naglasio kako su svi podaci o stanovnicima Općine Suhopolje zaštićeni prema Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Dodajmo kako se program provodi u sklopu Nacionalnog preventivnog programa za ranu detekciju raka debelog crijeva te pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, dok su u tijeku i programi ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena te pilot projekta ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice kod žena.

zatvori