Subota, 18. svibnja 2024.

Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec posjetili Sjevernu Makedoniju i učili o tamošnjoj kulturi, jeziku, nasljeđu…

Osnovna škola Koprivnički Ivanec po prvi puta sudjelovala je na mobilnosti unutar Erasmus+ projekta.

Četvero učenika sedmih razreda te dvoje učenika osmih razreda su u pratnji četvero učitelja posjetili Osnovnu školu Kuzman Josifovski Pitu u Kičevu u Sjevernoj Makedoniji.

Kroz niz radionica i aktivnosti mnogo su naučili o makedonskoj kulturi, jeziku, nasljeđu te pričama i legendama.

– Prvi dan u školi obilježen je prigodnim programom sastavljenim od makedonskih pjesama, plesova i priča. Učenici su upoznali osam učenika s kojima su provodili ostatak mobilnosti. Kroz zanimljive radionice upoznavanja, igre i aktivnosti započeta su predivna prijateljstva – kazali su iz škole.

Drugi dan bio je rezerviran za upoznavanje makedonske ćirilice. Učenici su saznali kako, gdje i zašto je nastala te su naučili koristiti spomenutu. Pisali su i pjesme o legendama gdje su kombinirali tri jezika, odnosno hrvatski, makedonski i engleski. Toga su dana učenici posjetili obitelji učenika domaćina te s njima proveli večer u njihovim domovima.

Petog dana svog posjeta učenici su posjetili Ohrid gdje su doživjeli prošlost izbliza.

– Vidjeli su kako se izrađivao papir u drugom stoljeću prije naše ere, kako se tiskaju slike i tekst na Gutenbergovom tiskarskom stroju te su čuli kako se izrađuju ohridski biseri. Posjetili su crkvu sv. Sofije, antički amfiteatar, a u staroj jezgri grada vidjeli su najstarije stablo u Ohridu, platanu koja je prema nekim izvorima stara i više od 1.000 godina. Šetnja poučnom stazom uz Ohridsko jezero na prekrasan sunčan dan zaokružila je doživljaj – istaknuli su.

Učenici su posjetili i glavni grad Skoplje.

Izvor: Osnovna škola Koprivnički Ivanec
zatvori