Petak, 14. lipnja 2024.

U Voćinu će se graditi Centar za starije osobe, Kovač: Stanovništvo stari i potreba za ovakvim uslugama bit će sve veća

U Voćinu će se graditi Centar za starije osobe, a ugovor o 100-postotnoj potpori potpisali su nositelj projekta Općina Voćin te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na nedavnoj Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač rekla je da je riječ o centru koji predstavlja nešto novo na području županije, a zapravo neće predstavljati dom za starije i nemoćne, iako ima takav prizvuk.

– Radi se o fiksnom smještaju starijih osoba iznad 65 godina s područja županije koje nisu u mogućnosti živjeti samostalno u svojem domu. Predviđeno je 47 fiksnih ležaja te 10 ležaja za oboljele od Alzheimera i sličnih oblika demencije, kao i 16 ležajeva za izvaninstitucijsku uslugu u slučaju odsutnosti ili spriječenosti njegovatelja – poručila je.

Projektom će biti osiguran i prostor za liječnika primarne zdravstvene zaštite te brojne druge usluge.

– Imat ćemo i specijalista obiteljske medicine, kao i prostor za fizikalnu terapiju, kulturne manifestacije i aktivno oporavljanje unutar centra, ali isto tako pružat ćemo i usluge van  objekta poput savjetodavne pomoći starijima i njihovim članovima obitelji. Stanovništvo stari i potreba za ovakvim uslugama bit će sve veća stoga se nadam se da ćemo našim starijima na ovaj način pružiti pravu zdravstvenu i socijalnu uslugu – zaključila je Kovač.

Foto: Anita Zeko
Foto: Anita Zeko
zatvori