Petak, 3. svibnja 2024.

Zabilježen porast broja oboljelih od koronavirusa u našoj županiji, dr. Radiček: U kliničkoj slici prevladavaju povišena temperatura i bolovi u mišićima

Tijekom ljetnih mjeseci došlo je do pada broja oboljelih od koronavirusa, no u rujnu je ipak zabilježen porast zaraženih.

Kazao nam je tako epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček i dodao kako je to bilo očekivano s obzirom na početak školske godine i povratak građana s godišnjih odmora.

– Ako usporedimo obolijevanje od bolesti COVID-19 u tri ljetna mjeseca, dakle od lipnja do kolovoza, kada smo u Koprivničko-križevačkoj županiji imali prijavljeno 40 slučajeva bolesti, možemo reći da imamo porast – istaknuo je.

Kada je riječ o situaciji od prije tri godine kada je zbog pandemije koronavirusa uveden niz mjera kako bi se bolest prestala širiti, dr. Radiček navodi kako se trenutno ne previđa isti scenarij.

– Razlog tomu je što je virus “oslabio” i većinom izaziva blaže kliničke slike, a i mi smo postali otporniji, bilo zahvaljujući cijepljenju ili preboljenju same bolesti – kazao je te dodao kako u kliničkoj slici trenutno prevladava povišena temperatura te bolovi u mišićima koji većinom nestaju nakon dva do tri dana.

Istaknuo je i kako preporuke za oboljele još uvijek postoje.

– Shodno kliničkoj slici važeće su i preporuke da u slučaju dokazivanja bolesti testiranjem kod obiteljskih liječnika brzim antigenskim testom ili eventualno PCR testom u Zavodu za javno zdravstvo, oboljeli pet dana ostaju u izolaciji i nakon toga još pet dana nose masku. Bliski kontakti nose masku 10 dana od zadnjeg dana rizičnog kontakta, prate svoje zdravstveno stanje i provode samotestiranje peti dan od zadnjeg bliskog kontakta – rekao je.

Dolaskom hladnijih dana više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, a tada se pojavljuje i gripa. Zatvoreni prostori osobito su pogodni za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, a dr. Radiček navodi kako trenutno nema oboljelih u našoj županiji.

– Obiteljski liječnici su upozoreni da pojačano prate obolijevanje i o tome odmah obavijeste epidemiološku službu. Prema do sada dostupnim podacima, cijepljenje protiv gripe će najvjerojatnije početi nakon Dana svih svetih, odnosno u studenom – zaključio je.

zatvori