Petak, 26. travnja 2024.

U Molvama će se od 5. do 7. listopada održavati simpozij o vjerskom turizmu

Marijino svetište u Molvama bit će domaćin simpozija posvećenog temama iz vjerskog turizma koji će se održati od 5. do 7. listopada ove godine.

Organizator simpozija je Turistička zajednica područja Središnja Podravina u čijem se sastavu nalazi i Općina Molve koja je pokrovitelj ovoga događanja. Potporu organizaciji simpozija dala je i Hrvatska turistička zajednica dodijelivši sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice. Uz Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama i tamošnji samostan franjevaca konventualaca suorganizator je i Kršćanski poslovni klub.

Svi oni okupili su 20-ak sudionika koji će na simpoziju održati izlaganja i sudjelovali u radu okruglih stolova. Među njima je nekoliko upravitelja svetišta iz Hrvatske (Aljmaš, Šumanovci, Nacionalno svetište sv. Josipa, Marijino svetište u Novigradu na Dobri i drugi), predstavnici redovničkih zajednica (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Minoritski samostan u Olimju i Družba Isusova), sveučilišni profesori i znanstvenici (Hrvatsko katoličko sveučilište i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), stručnjaci s područja pastorala turista, predstavnici turističkih zajednica i tvrtki koje se  bave turizmom, baštinskih ustanova kao i predstavnici medija. Svi oni predstavit će svoja iskustva koja proizlaze iz rada i susreta s turistima i hodočasnicima te tako dati doprinos ovoj temi. Bit će ovo prilika za susret i razmjenu iskustava te povezivanje s ciljem buduće suradnje.

Simpozij je u užem smislu posvećen proučavanju interpretacije duhovne, kulturne i prirodne baštine pa je to ujedno i njegov naziv. Stoga očekujemo razmjenu znanja i iskustva te progovaranje o izazovima s kojima se svakodnevno susreću svi oni koje se bave interpretacijom baštine i njenim oblikovanjem u hodočasnički i turistički sadržaj. Na simpozij su dobrodošli svi predstavnici župa i svetišta te znanstvenih institucija, baštinskih ustanova, medija i turistički djelatnici. Trodnevno okupljanje donosi predavanja, okrugli stol, kreativne radionice i obilazak znamenitosti u Podravini, a za cilj ima potaknuti, motivirati i dinamizirati konkretnije aktivnosti u smjeru suvremene i održive interpretacije hrvatske duhovne, kulturne i prirodne baštine. Doprinos je to razvoju hodočašća i vjerskog turizma u Hrvatskoj. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu na simpozij koji će se održati u Molvama, a s ciljem što bolje organizacije mogu se prijaviti putem linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfskR1Qj1VA5YVHYUlAoZfwSJtdWEYM3M2ygZMTGNZa0W_3Fw/viewform

Program simpozija nalazi se u nastavku, a organizatori poručuju da stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije i pitanja.


Okvirni program simpozija:

5. listopada 2023. – 1. dan (četvrtak)
– do 17:00 – dolazak sudionika i smještaj
– 17:30 – molitva krunice u župnoj crkvi
– 18:00 – sveta misa u “podravskoj katedrali”
– 19:00 – otvorenje 10. Salona vjerske fotografije
– 20:00 – zajednička večera

6. listopada 2023. – 2. dan (petak)
– 8:00 – doručak
– 9:00 – okupljanje i registracija sudionika
– 9:30 – službeno otvorenje i početak simpozija
– 10:00 – izlaganja i rasprava
– 13:00 – zajednički objed
– 14:30 – posjet Galeriji Ivana Večenaja u Goli
– 15:30 – kreativna radionica u Art centru Ješkovo
– 17:30 – molitva krunice u župnoj crkvi
– 18:00 – sveta misa i euharistijsko klanjanje
– 20:00 – zajednička večera

7. listopada 2023. – 3. dan (subota)
– 8:00 – sveta misa
– 9:00 – doručak za izlagače
– 9:30 – izlaganja i rasprava, pauza
– 12:15 – okrugli stol i zaključak skupa
– 14:00 – zajednički objed, oproštaj i odlazak sudionika

Tijekom održavanja simpozija bit će prilika za duhovni razgovor i molitvu te razgledavanje dokumentarističke izložbe o biskupu Đuri Kokši u Galeriji Molvarskog likovnog kruga. Uz stručno vodstvo moguće je razgledavanje župne crkve i zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske u Molvama kao i drugih znamenitosti u Podravini.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
zatvori