Petak, 10. svibnja 2024.

SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA Ljubimci svojim vlasnicima znaju prirediti ‘situacije za pamćenje’, Nina: Naš mačak Kupec dobio je nadimak Komunalac

Svjetski je dan zaštite životinja, a riječ je o posebnom danu koji je posvećen njihovim pravima.

Svi vlasnici životinja znaju da im njihovi ljubimci mogu prirediti različite situacije za pamćenje, a s time se slaže i Nina Verčević, predsjednica Udruge Šinterice dobra srca.

– Naše mace nam gotovo svakodnevno priređuju razne anegdote pa je teško odabrati neku određenu. Ali, imamo jednog mačka koji se zove Kupec i mi ga iz milja zovemo Komunalac jer konstantno boravi na kantama za smeće ili u vrećicama za smeće. Također, često razvlači papire i role od papira, tako da je dobio svoj naziv Komunalac – kazala je.

Udruga u kojoj Nina djeluje angažirana je oko udomljavanja životinja, a ona naglašava kako upita ne nedostaje.

– Dobivamo puno upita za životinje, ne samo iz Koprivnice, već i šire. Međutim, dio upita moramo nažalost odbiti jer nisu adekvatni uvjeti. Oni koji udome od nas ispostave se kao stvarno kvalitetni udomitelji i jako smo zadovoljni s uvjetima koje pružaju životinji – kazala je.

Koprivničanac Aleksandar Rapaić udomio je svoju ljubimicu Jessie preko radijske akcije, a došla je čak iz Bosne i Hercegovine.

– Jessie je kod mene šest i pol godina, odnosno od kada je imala tek šest mjeseci. Ona dolazi iz Udruge Rina iz Bosne, a zato se i zove Jessie. To je bila ljubav na prvi pogled, a kao pas je fenomenalna i zahtjevna jer je mješavina pasmina border collie i belgijskog ovčara. Iznimno je pametna i svojeglava – kazao je.

Aleksandar se prisjetio i jedne anegdote koja mu se urezala u pamćenje.

– Dok sam živio u Zagrebu znali smo ići na Savu, a ona se tamo voljela kupati, trčati i sve što psi vole raditi. Međutim, tamo se zapiknula za neki krtičnjak te je počela po njemu kopati, a ja sam odlučio udaljiti se kako bi ona skužila da me nema i da me nađe. Otišao sam nekih 100 metara od nje, ali je vjetar puhao pa me ona više nije mogla vidjeti niti nanjušiti i počela je trčati u potpuno krivom smjeru. Ja sam urlao za njom, no ona me nije doživljavala. I tako je ona trčala nekih 10 minuta i ja za njom sve dok je nisam našao. Sjedila je sva jadna, a ja sam joj rekao “Mislio sam da su border collie pametni psi” – ističe.

Ustupio Aleksandar Rapaić.
Ustupio Aleksandar Rapaić.
Ustupio Aleksandar Rapaić.
zatvori