Nedjelja, 28. travnja 2024.

Ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin sudjelovao na panelu o muzejskom umrežavanju i prvom predstavljanju zbornika o Romima

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin, muzejski savjetnik, u srijedu, 11. listopada 2023. godine sudjelovao je u Zagrebu na dvije važne muzejske aktivnosti.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu prisustvovao je na panel diskusiji Umrežavanje u muzejima: Društveni mediji kao most između stvarnog i virtualnog na kojem su govorili panelisti dr. sc. Krešimir Dabo, Ivan Dorotić, Mihaela Kulej i Dario Marčac. Bila je to prilika da se dobije kvalitetniji uvid u načine na koje muzeji koriste društvene mreže kako bi povećali posjećenost, educirali, stvorili interakciju s publikom i promovirali kulturnu raznolikost. Dobivena saznanja svakako će se implementirati u budući rad Muzeja grada Koprivnice, odnosno njegovu još kvalitetniju komunikaciju prema korisnicima.

Nakon toga, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića sudjelovao je na predstavljanju posljednje muzejske publikacije iz Biblioteke Podravskog zbornika. Podsjetimo, u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar ove je godine objavljen zbornik radova Romi u Podravini i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu (urednici dr. sc. Robert Čimin i dr. sc. Danijel Vojak) čije je prvo predstavljanje zakazano za Zagreb. Nakon prethodno danih izjava za medije o zborniku su govorili prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, i dr. sc. Danijel Vojak, viši znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dok je cijelo predstavljanje moderirala Mirjana Paić-Jurinić.

Na predstavljanju je prisustvovalo 15-ak korisnika, među kojima i nekoliko autora koji su pisali u ovom zborniku radova – Bibijana Papo-Hutinec i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, šire zainteresirana javnost i predstavnici romske nacionalne manjine. Na kraju izlaganja otvorena je kratka rasprava u kojoj je pohvaljena ova publikacija kojom se progovara o mračnom razdoblju hrvatske povijesti te je zaključeno kako se s istraživanjima i sličnim projektima treba nastaviti u što većem broju hrvatskih lokalnih zajednica, a kojima upravo Koprivnica može poslužiti kao primjer odvažnosti.

U Koprivnici će zbornik radova biti predstavljen u studenome povodom Dana grada Koprivnice.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori